15 delen van het menselijk lichaam die voorbestemd zijn te gaan verdwijnen in de toekomst

door Skip

30 Juni 2018

15 delen van het menselijk lichaam die voorbestemd zijn te gaan verdwijnen in de toekomst

Het was 1871 en Charles Darwin identificeerde in zijn werk The Descent of Man verschillende lichaamsdelen die hij (bijna) nutteloos vond, en in dat geval zouden gaan verdwijnen volgens zijn nieuwste theorie, de natuurlijke selectie. Veel mensen waren toen in die tijd hardnekkig tegen zijn stelling, maar nu is het een algemeen geaccepteerde theorie, en in lijn met de grote naturalist, hebben we er geen moeite mee om te voorspellen dat enkele typische kenmerken van het menselijk lichaam gaan verdwijnen. 

1. Oorschelpspieren

1. Oorschelpspieren

Henry Vandyke/ Wikipedia Commons

Met deze spieren kunnen sommige dieren hun oren onafhankelijk bewegen, dat verklaart waarom sommige mensen hun oren kunnen bewegen, maar zijn dat nu spieren die geen nut meer hebben.

2. De handpalmspier

2. De handpalmspier

OlejyKKK/Wikimedia

Dit is een lange en nauwe spier die loopt vanaf de elleboog tot aan de pols en was onmisbaar als je ergens aan wilde hangen of iets wilde beklimmen; tegenwoordig is deze spier bij 11% van de mensen niet meer aanwezig.

3. De dertiende rib

3. De dertiende rib

pixabay.com

De meeste mensen hebben 12 ribben, maar 8% van de volwassenen heeft er eentje extra, als een herinnering aan onze verwantschap met gorilla's en chimpansees, dieren die extra ribben hebben.

4. Lichaamsbeharing

4. Lichaamsbeharing

Hairy Jacques/Flickr

Zonder de mannelijke baardgroei en wenkbrauwen mee te rekenen - die voorkomen dat zweet in ogen terechtkomt - heeft het grootste deel van overige lichaamsbeharing geen nut en gaat dat verdwijnen.

5. Haarspiertjes

5. Haarspiertjes

Pixabay

Hiermee kunnen dieren hun vacht opzetten en hebben mensen vandaag kippenvel.

6. Het derde ooglid

6. Het derde ooglid

Laitr Keiows/Wikimedia

Dit derde ooglid, een overblijfsel van een gemeenschappelijke voorouder van vogels en zoogdieren, had de rol om het oog te beschermen tegen kleine vuiligheden; tegenwoordig is daar nog maar een klein stukje van over in het oog.

7. Tepels bij mannen

7. Tepels bij mannen

maxpixel.net

Zowel mannen als vrouwen hebben tepels omdat zij in de eerste fase van foetale ontwikkeling nog geen geslacht hebben. Mannen kunnen echter doorgaans geen prolactine aanmaken, wat hun tepels eigenlijk nutteloos maakt.

8. Ondersleutelbeenspier

8. Ondersleutelbeenspier

pixabay.com

Deze kleine spier die loopt van onder de schouder tussen de eerste rib en het sleutelbeen, zou handig zijn geweest als mensen op vier poten bleven lopen.

9. Halsribben

9. Halsribben

Anatomography/Wikimedia

Dit is een groep halsribben, waarschijnlijk een overblijfsel uit de tijd van reptielen, en nog aanwezig bij minder dan 1% van de bevolking en veroorzaakt zenuw- en aderproblemen.

10. Bijholtes

10. Bijholtes

Patrick J. Lynch/Wikimedia

Dit zijn holtes met slijm erin waarvan niet bekend is welk nut ze hebben.

11. Wormvormig aanhangsel

11. Wormvormig aanhangsel

CDC/Wikimedia

Dit is een dunne buis die aan de dikke darm vastzit en als taak heeft om cellulose te verteren, in de tijd dat het voedingspatroon van de mens bijna volledig plantaardig was.

12. Verstandskiezen

12. Verstandskiezen

Coronation Dental Specialty Group/Wikimedia

Oorspronkelijk bedoeld om planten mee te kauwen om voldoende calorieën binnen te krijgen om te kunnen overleven, maar tegenwoordig zijn ze nutteloos, hoewel vijf procent van de bevolking ze heeft.

13. Darwinsknoop

13. Darwinsknoop

Wikimedia

Een kleine vouw in het bovenste gedeelte van het oor, waarschijnlijk een overblijfsel van een grotere oorvorm, dat handiger was bij het lokaliseren van geluiden op grotere afstand.

14. Stuitje

14. Stuitje

Dr Johannes Sobotta/Wikimedia

Is alles wat er overblijft van de staart die door het merendeel van zoogdieren voor het evenwicht en communicatie wordt gebruikt.

15. Tenen

15. Tenen

Depositphotos

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen ooit de gewoonte hadden om te lopen en meer het gewicht op de middellijn van hun voeten te zetten, in tegenstelling tot nu waar we meer het gewicht op de grote teen zetten en we het evenwicht naar binnen toe verschuiven. Dat betekent dat we op een dag geen tenen meer zullen nodig hebben, waar we ooit wel onze tenen gebruikten om ons evenwicht te vinden.