10 alledaagse symbolen die we dagelijks zien, maar waar we de betekenis niet van kennen
We hebben ze nagenoeg bijna altijd onder onze neus en weten we wel min of meer binnen welke tak van sport ze worden gebruikt, maar de betekenis van het symbool en het hoe en wat dat erachter zit dat is niet bekend. We bedoelen die symbolen die aangeven of iets mag, verboden is, of hoe we iets moeten gebruiken. Als je weet waar enkele van deze symbolen vandaan komen, dan zal je meer dan eens verbaasd zijn en zal het je veel duidelijker worden hoezeer deze vorm van non-verbale communicatie onderdeel is van ons leven.
1. Radioactief.
We zien ze in ziekenhuizen, met name radiologie-afdelingen en de betekenis is even eenvoudig als onbekend. De punt in het midden is een atoom en de 'blaadjes eromheen zijn de drie soorten straling: alfa, beta en gamma.
2. Het vinkje.
Het betekent "correct" en naar het schijnt is het gebruik ervan afgeleid van het Latijnse woord veritas, waarheid. Maar de oorsprong van dit symbool is niet zeker, en is het ook niet internationaal overal verspreid en in sommige gevallen krijgt het zelfs een andere betekenis. In Finland, Zweden kan het de betekenis van nee krijgen.
3. Het recycle-symbool.
Dit is het universele symbool van hergebruik en bestaat uit drie pijlen die naar elkaar wijzen, doorgaans met de klok mee. Het is in gebruik genomen ter gelegenheid van de eerste Earth Day die werd gehouden in 1970, na een wedstrijd die werd gesponsord door een bedrijf gespecialiseerd in het recyclen van papier (Container Corporation of America). De winnaar en en de bedenker ervan was toenmalige student Gary Anderson aan de Southern California-universiteit.
4. Het paragraafsymbool.
De oorsprong van dit symbool is naar verluid te danken aan de combinatie van de twee s'en in de Latijnse uitdrukking signum sectionis, 'scheidingsteken', of van het Duitse 'satz' dat 'zin' betekent.
5. De command-toets.
Dit symbool wordt alleen gebruikt op Apple-apparaten en wordt in de heraldiek de Salomonsknoop genoemd, hetzelfde symbool dat in Scnadinavische landen wordt gebruikt om belangrijke cultuurmonumenten mee aan te duiden.
6. Het apenstaartje @.
Volgens een theorie is dit symbool een stilering van het Latijnse voorzetsel ad, echter in de 16e eeuw werd het al gebruikt door handelaren om de amfora mee aan te duiden, m.a.w. een maat van inhoud en gewicht. Het eerste gebruik op computers gaat terug naar 1972 toen ingenieur Ray Tomlinson er gebruik van maakte om de naam van de ontvanger te scheiden van de server die diende als postvak.
7. De punt.
Het gebruik van dit interpunctiesymbool dateert uit de 3e eeuw v. Chr., met name uit het Griekse schrift. Hier werd de punt gebruikt om meerdere betekenissen over te dragen. Je had de hoge punt ⟨˙⟩, dat een gedachte of een volledige uitdrukking symboliseerde, de middelhoge punt ⟨·⟩, die dezelfde betekenis had die de punt en komma vandaag hebben, en tenslotte had je de lage punt ⟨.⟩ die de rol had van de huidige komma. Hoe we dit symbool nu gebruiken goldt al in de negende eeuw na Chr., maar werd definitief in gebruik genomen toen de drukpers werd uitgevonden.
8. Het copyrightsymbool.
De behoefte aan een symbool waarmee auteursrecht kon worden aangegeven bestaat al lang en werden er al in het Schotland van de 17e eeuw soortgelijke tekens gevonden in almanakken. Het ©-symbool werd met de wetswijziging van de Copyright Act uit 1909, ingevoerd in 1954.
9. Het hekje #.
Curioctopus.guru
Vandaag kennen we dit symbool om zijn betekenis als 'nummer' en hashtag, maar de oorsprong lijkt te kunnen worden herleid tot het Romeinse symbool ℔ dat staat voor libra pondo dat staat voor 'pond als maateenheid.' Het eerste gebruik ervan als 'nummer' dateert uit 1853.
10. Het symbool voor USB-poorten.
Dit is geïnspireerd op het wapen van Poseidon: de drietand en is het symbool van zijn macht en is juist gekozen om ermee aan te tonen dat je een apparaat op een PC kan aansluiten. De drie punten staan voor de universele manier waarop je het kan gebruiken.
Welke van deze verhalen kende je al?