Kan je iemand met opzet verliefd op je laten worden? Volgens de wetenschap wel
Liefde is een groot mysterie! Dat raadselachtige gevoel dat kunstenaars en dichters duizenden jaren hebben nagejaagd. Of toch niet?
Vandaag schiet de wetenschap te hulp bij het doorgronden van de mens, zelfs tot in het diepst van zijn emoties. Psychologen, scheikundigen en biologen hebben een hele berg data verzameld over ons gedrag en zij hebben ontdekt dat het veel voorspelbaarder is dan wij denken. Deze vaste waarden onthouden die gelden in interpersoonlijke relaties, kan helpen om geen flaters te begaan en de kans vergroten dat iemand in het bijzonder verliefd op je wordt.
Eerste afspraakje
- Begin niet aan ijs! We beginnen bij de eerste date en een heel praktische tip: neem NOOIT een ijsje op je eerste afspraakje. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen onze lichaamswarmte en onze aanleg voor fysiek contact met anderen. Zoals we ook wel in woorden zeggen kan die ene vrouw 'een kille tante wezen' of juist 'een warme persoonlijkheid heeft.' Het lijkt erop dat er in deze zegswijzen wel een kern van letterlijke waarheid zit.
- Overigens is het vanaf de eerste ontmoeting goed om te letten op lichaamstaal en met name op het oogcontact. Ook het elkaar in de ogen kijken wordt algemeen beschouwd als een teken dat je elkaar wel boeiend vindt en de wetenschap is dat aan het bevestigen. Maar er is meer: het is niet alleen waar dat mensen die verliefd op elkaar zijn elkaar veel in de ogen kijken, het is ook zo dat we door elkaar veel aan te kijken verliefd worden. Verdere onderzoeken lijken aan te tonen dat langdurig oogcontact twee mensen nader tot elkaar brengt, omdat het net is alsof ze onbewust dan eerdere liefdeservaringen opnieuw meemaken doordat deze ervaringen naar het nu worden gehaald.
Communicatie op afstand
- Tegenwoordig vindt de meeste interactie met de ander plaats op afstand via moderne communicatiemiddelen als mobiele telefoons en berichtendiensten. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met communicatie op afstand, dat het grootste deel beslaat van hoe we in contact treden met elkaar. In deze fase is het creëren van wat onderzoekers Hopper en Knapp "samen een eigen taaltje" noemen, bepalend. Het is een taal die alleen jullie kennen en die bestaat uit grapjes die over en weer worden gemaakt, kleine dingetjes die er zijn gezegd tijdens het eerste afspraakje of in eerdere gesprekken en die na verloop van tijd een soort emotionele grammatica worden.
Om zo'n gevoel van intimiteit te creëren kan je ook een gênante gebeurtenis uit je leven delen. Wees niet bang om jezelf een beetje bloot te geven: enkele onderzoeken onderstrepen hoe krachtig het kan zijn iets te delen dat als een geheim wordt gezien. Enerzijds geeft het de ander het gevoel speciaal te zijn, anderzijds kom je zelfverzekerd over omdat je niet bang bent voor wat anderen van je vinden. - Na een poosje echter, is het goed dat ze naar je verlangen. Een ander dogma in de volkswijsheid die door psychologen bevestigd wordt. Het wordt aanbevolen jezelf een beetje terug te trekken en het aan de ander laten dat diegene je komt opzoeken. Na een eerste fase van intense communicatie moet er een fase volgen waarin het ritme wordt vertraagd, waar je langer erover doet om berichtjes te beantwoorden en je een beetje hard to get speelt. Daarmee laat je de ander beseffen hoe belangrijk je in hun leven bent, anders gaan de hersenen wennen aan de situatie en wordt de aanwezigheid van de ander vanzelfsprekend en wordt je minder belangrijk.
Algemene adviezen
- Let op met cadeautjes en dingen doen: het is beter dat jij cadeautjes krijgt dan dat jij ze geeft. Benjamin Franklin, een van de stichters van de Verenigde Staten, ontdekte dit eigenaardige verschijnsel dat vandaag zijn naam draagt en dat is bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Hebben mensen al iets voor je gedaan, dan is de kans groot dat ze weer iets voor je zullen doen. En omgekeerd, dat als je iets doet voor mensen, betekent niet gelijk dat ze ook iets voor jou zullen doen. Het punt is dit: als we iets aardigs doen voor iemand, dan is dat een bevestiging voor onszelf hoezeer we diegene waarderen en hoe belangrijk diegene voor ons is en versterken we dat gevoel. Terwijl het krijgen van een cadeau of als er iets voor je wordt gedaan, niet alleen positieve gevoelens oproept zoals dankbaarheid, maar ook een soort gevoel dat je diegene iets schuldig bent en dat je die schuld onbewust gaat koppelen aan die persoon, waardoor je je ongemakkelijk gaat voelen in zijn of haar aanwezigheid.
Ten slotte, om het idee van dit hele verhaal samen te vatten: zorg dat je geassocieerd wordt met positieve emoties. De ander moet ervan genieten dat ze aan je willen denken, je graag willen horen en zien. Wees geen blok aan het been voor diegene, maar een prijs die hij/zij zo snel mogelijk wil hebben.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18948544/
- http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.452.3207&rep=rep1&type=pdf
- https://www.researchgate.net/publication/223385329_Looking_and_loving_The_effects_of_mutual_gaze_on_feelings_of_romantic_love
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1460-2466.1981.tb01201.x