12 zeldzame foto's waardoor je beter geschiedenis leert dan tijdens welk college dan ook
Het merendeel van de geschiedenis van de mensheid is onzichtbaar en kunnen historici haar slechts aan de hand van indirect bewijs uit het verleden reconstrueren. Denk bijvoorbeeld aan steden, gebouwen, monumenten, kunstwerken, geschreven teksten en mondelinge overlevering. Door de uitvinding van fotografie kunnen we letterlijk het verleden zien, en dat is niet altijd even prettig.
Andere foto's zijn minder bekend maar daarom niet minder indrukwekkend. We hebben er 13 van verzameld waaruit aspecten blijken die eigenaardig zijn en iets speels hebben, maar zijn er ook momenten vastgelegd waar je liever niet aan herinnerd wilt worden.
Mabel Normand, 1918.
Hoewel haar naam mensen van tegenwoordig weinig tot niets meer zegt, mag niet worden onderschat hoe belangrijk Mabel Normand is geweest voor de filmgeschiedenis. Zij is de onbetwiste koningin van de stomme komedie en was zij degene die Charlie Chaplin in de showbizzwereld bracht.
Rassenscheiding bij hotdogkiosk in Alabama jaren 50.
In de jaren vijftig maakte fotograaf Gordon Parks foto's van enkele Afro-Amerikaanse gezinnen die hun dagelijkse leven leefden. In de foto hierboven kunnen we een gewone kiosk zien waar ze hotdogs verkopen, waar de lange zijde is gereserveerd voor blanken en de korte zijkant voor gekleurde mensen.
3. Het eerste Coca-Colaflesje, 1899.
De eerste glazen fles van Coca-Cola, gemaakt in Tennessee eind 19e eeuw, was heel anders dan de fles die later een icoon was geworden.
4. Vervoer van een gevangene in Rhodesië, 1977.
J. Ross Baughman/Wikimedia Commons
Met deze foto won J. Ross Baughman de Pulitzer-prijs in 1978. Te zien is hoe verschrikkelijk gekleurde gevangenen in Rhodesië kregen, de Britse kolonie in zuidelijk Afrika, tegenwoordig bekend als de onafhankelijke staat Zimbambwe.
5. De bezittingen van Ghandhi, 1948.
De geweldloze revolutionair bekend als Mahatma Ghandi was ook een fervent asceet en waren dit zijn enige bezittingen die hij had toen hij stierf.
6. Het duikerspak van Chester E. Macduffee, 1911.
Een van de eerste duikerspakken van de eeuw, uitgevonden door Chester E. Macduffee. Het woog 250 kilo.
7. Een patiënt gaat in het "Schnee Bath" zitten, omstreeks 1910.
Het "Schnee Bath" was een galvanisch waterbad ten behoeve van spierherstel, een soort elektrotherapie. Nu lijkt het wel meer op een wrede martelmethode.
8. Een voorspelling van hoe Michael Jackson eruit zou hebben gezien in 2000 volgens een tijdschrift uit 1985
Dit is iets wat nu ook wel wordt gedaan: een beroemd iemand opzettelijk er ouder uit laten zien om te kijken hoe diegene er in de toekomst uitziet. Het Amerikaanse tijdschrift voor zwarte Amerikanen Ebony Magazine deed dat in 1985, waarbij ze een van de ongelukkigste modellen hadden uitgekozen: Michael Jackson. We weten allemaal dat in 2000 dat hij er niet zo uitzag.
9. Pelè tijdens de opnames van de film Escape to Victory, 1981.
Pelè was een van de acteurs in deze Amerikaanse film uit 1981, samen met Sylvester Stallone, Michael Caine en Max von Sydow, geïnspireerd op de zogenoemde Death Match-gebeurtenis. In 1942 daagde een Duits team in bezet Oekraïne een lokaal team uit tot een voetbalwestrijd. In een bepaalde versie van het verhaal werden de spelers van de SS bedreigd dat ze de wedstrijd moesten verliezen en dat zij naderhand werden geëxecuteerd toen zij hadden gewonnen.
Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zijn meerdere Oekraïense onderzoekers van mening geweest dat dit een bijna volledig verzonnen legende was, om de Oekraïeners angstig neer te zetten en de van oorsprong Russische spelers die streden in het team, als helden. Nu nog wordt de herinnering door Russen en Oekraïeners aangevochten, maar het is bijzonder dat de Amerikanen de versie van de Sovjets gebruikten.
10. Zhan Shichai, de Chinese reus met zijn vrouw en manager in 1870.
Op deze zeldzame foto staat Zhan Shichai, ook wel "Chang, de Chinese reus genoemd." In de tweede helft van de 19e eeuw ging hij heel de wereld over met zijn show. Naar verluidt was hij 2.44 meter lang, maar zijn er echter geen officiële gegevens.
11. Zwarte slaven in Alabama, 1864
BGeorge N. Barnard/Wikimedia Commons
De winkels die je kon vinden in de tijd dat de Amerikaanse Burgeroorlog ten einde liep.
12. Millie en Christine McKoy, "De tweekoppige nachtegaal," omstreeks 1860.
Michael A. Wesner/Wikimedia Commons
Millie en Christine McKoy waren twee Afro-Amerikaanse zussen, een siamese tweeling die het land rondreisden in de 19e eeuw als kermisklanten. Zij vermaakten het publiek met zang en dans. Enkele van hun bijnamen: "De tweekoppige nachtegaal," "De tweeling uit Carolina" en "het achtste wereldwonder."