Sommige dingen die we als gevaarlijk beschouwen tijdens vliegen... zijn eigenlijk gewoon vaste prik
Vliegangst is een van de angsten die het meest voorkomt. Volgens de statistieken van Eurodap hebben zes op de tien mensen er last van. Het is overigens niet zo normaal, als je het je even indenkt, om honderd nogwat mensen in een metalen blik te stoppen, 900 kilometer per uur te laten vliegen zevenduizend meter boven de grond!
Grapjes even terzijde, we weten allemaal wel dat vliegtuigen door de bank genomen veel veiliger zijn dan treinen en auto's, maar toch maken we ons dan zorgen als we bepaalde dingen zien, in onze onwetendheid, die een probleem zouden kunnen vormen aan boord.
En dat is dus waarom we voor jou een aantal angsten op een rijtje hebben gezet die het meest voorkomen, samen met een aantal dingen die echt een probleem zouden kunnen zijn.
1. Navigatielichten
De navigatielichten zijn bij alle vliegtuigen geplaatst aan de uiteinden van de vleugels. Wanneer deze lichten beginnen met knipperen, denken veel passagiers dat deze een of ander probleem aangegeven of verwarren ze deze met stormen vanwege de reflectie van de lichtjes op de wolken. Maar eigenlijk betreft het hier een gewone procedure en dienen ze het doel om in de buurt van vliegvelden en vliegroutes aan te geven dat er een vliegtuig is.
2. Turbulentie
Enge omroepen als: "Passagiers worden verzocht om de stoelriemen vast te maken" en turbulentie zorgen altijd voor een bepaalde paniek bij mensen die het meest gevoelig zijn voor het vliegtuig. Het is zeker niet prettig om te voelen dat het vliegtuig op en neer gaat. Maar je moet niet vergeten dat vliegtuigen erop zijn ontworpen om te kunnen dealen met deze situaties die al met al tot een routine behoren.
3. Trillingen en geluiden tijdens opstijgen en landen.
Landen en opstijgen zijn twee fases die berucht zijn omdat ze de meeste risico's met zich meenemen en je oren die zich zorgen maken en letten op elk vreemd klinkend geluidje. Het gaat erom dat je zou moeten erkennen dat je geen idee ervan hebt wat nou wel of niet vreemd moet klinken. Veel van de herrie die je hoort tijdens het opstijgen en landen komt door de wielen die gewoon in en uit worden geklapt.
Daarnaast zijn een beetje ruige landingen een stukje veiliger in regenachtigere omstandigheden. De wielen die je hierboven ziet hebben er een gemaakt. Ze zijn hiervoor ontworpen en is er niet eens het minimum aan schade geweest voor passagiers en bemanning.
4. Vleugels die buigen
Je zit naar buiten te kijken door het raampje en je ziet letterlijk dat de vleugel doorbuigt. Oh mijn God, wat gebeurt er nu?
Helemaal niks. De vleugels zijn flexibel en maakt dit buigen deel uit van hun normale werking. Niet alles wat van metaal gemaakt is, is zo gemaakt om rigide te blijven. Moderne vliegtuigen zijn ook dankzij deze verfijningen veiliger.
Het enige waar je je vagelijk zorgen over kunt maken zijn de weersomstandigheden.
Het eerste echte gevaar is ijs: zowel op de landingsbaan als op de motoren. In die gevallen kan het vliegtuig onbestuurbaar blijken te zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om met de situatie om te gaan, zowel door het te voorkomen op de grond als wel wanneer men wordt verrast in de lucht.
In ieder geval zijn alle vliegtuigen uitgerust met efficiënte weerradars waardoor ze gevaarlijke gebieden kunnen mijden. Daarnaast worden de weersomstandigheden voortdurend in de gaten gehouden door de verkeerstorens die doorgaans dan de vlucht annuleren wanneer de veiligheid niet kan worden gegarandeerd (een van de voornaamste redenen van gecancelde vluchten is het weer). Dus, ook wanneer er sprake is van slecht weer hoef je je geen zorgen te maken, want hele krachtige apparatuur en heel goed voorbereid personeel weten hoe ze om moeten gaan met de situatie!