15 gewoontes die je hebt die maken dat anderen je direct een eikel vinden

door Skip

13 Juli 2018

Laatste update: 14 Juli 2023

15 gewoontes die je hebt die maken dat anderen je direct een eikel vinden

Het is gewoon zo dat we al heel snel een algemene mening over iemand hebben, die kan positief zijn of negatief en doen anderen hetzelfde met ons. In het echt, maar evengoed op social media, heb je maar een paar ogenblikken nodig om een slechte indruk te maken.

We hebben een lijst gemaakt van 15 dingen die uit wetenschappelijk onderzoek blijken een eerste negatieve indruk te maken op de medemens. Enkele van deze dingen worden te goeder trouw gedaan, en wordt er zelfs gedacht dat je daardoor cool bent!

via businessinsider.com

pexels

pexels

  1. Super close-upfoto als profielfoto - Een onderzoek heeft aangetoond dat foto's die te dicht op het gezicht zijn genomen, laten we zeggen 45 centimeter, geven een niet mooi beeld van jezelf. De juiste afstand lijkt minstens 135 centimeter te zijn.

  2. Niet lachen - Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen geloven dat ze dat coole mysterieuze personage zijn als zij niet lachen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zowel live als in profielfoto's online, het altijd beter is om te lachen en helpt dit ook dat mensen je onthouden na de eerste ontmoeting.

  3. Te veel foto's op sociale media - Een onderzoek uit 2013 laat zien dat te veel eigen foto's delen (van je vakanties, je hond, kleinkinderen, leuke avondjes) op sociale media de kwaliteit van het echte leven kan verslechteren. Buiten je vrienden en je directe familie is niemand echt geïnteresseerd om zoveel detaisl te zien van je dagelijks leven.

  4. Te veel vrienden hebben op Facebook - Een onderzoek door de universiteit van Michigan heeft laten zien dat mensen op sociale media mensen die meer of minder vrienden hebben dan zij, negatief beoordelen. In 2013 was het gemiddeld aantal vrienden onder volwassenen 300, maar als jouw online sociale kring groter of kleiner is, dan moet je weten dat iedereen het zijne hiervan zal denken op basis van het aantal vrienden op (je) Facebook.

pixabay

pixabay

5. Je emoties verbergen - Spontaan zijn en je emoties tonen helpt met je sociale banden. Enkele onderzoekers hebben een paar acteurs opgenomen die keken naar dezelfde provocerende scene van een komedie. Aan een groep hebben ze gevraagd om geen enkele reactie te hebben, de andere groep om zich normaal te gedragen, dus te lachen. De opnames zijn getoond aan andere mensen die wisten hoe leuk de scene was, de mensen die niet lachten heel verdacht waren en zeiden ze dat de anderen veel leuker waren.

6. Heel erg persoonlijke dingen te snel delen - Je hoeft niet je emoties te verbergen maar ook weer niet te veel prijs te geven. Mensen vertrouwen diegenen niet die meteen in het begin van een relatie persoonlijke dingen gaan vertellen of zelfs privézaken over vrienden, want ze weten dat zij de volgende zouden kunnen zijn.

7. Te aardig zijn - Het is oké om te glimlachen, oké om aardig te zijn, maar overdrijf niet. Een experiment uit 2010 onder een groep van gamers met "infiltranten" die hoorden bij de groep van onderzoekers die zich te aardig gedroegen tijdens het spelen, heeft laten zien dat mensen wantrouwend zijn naar mensen die te genereus zijn, waarschijnlijk omdat zij een dubbele agenda hebben.

8. Valse bescheidenheid - Het hele feit al dat het begrip "valse bescheidenheid bestaat" zou al duidelijk moeten maken dat mensen het gewend zijn het te spotten bij anderen en er een negatief oordeel mee vellen. Een onderzoek bevestigt dit, en de redenen liggen voor de hand.  

John Fischer/Flickr

John Fischer/Flickr

9. Een smile in emails toevoegen - Liever lach je in real life, glimlachen online wordt afgeraden, vooral in formelere contexten zoals emails. Een onderzoek uit 2017 heeft laten zien dat het getuigt van onkunde.

10. Name-Dropping - Met dit Engelse woord wordt de gewoonte bedoeld waar men alle mensen noemt die in meer of mindere mate beroemd zijn en met wie zij banden hebben, al was het slechts maar toevallig. Ken je die beroemde zanger? Heb je een cursus gedaan met die beroemde schrijver? Houd het voor je. Het lijkt alsof je probeert te baden in de roem van een ander omdat jij niemand bent.

11. Je gedragen alsof de ander je niet aardig vindt - Het ligt misschien voor de hand, maar wederkerige sympathie is een psychologisch mechanisme dat dieper gaat dan menigeen denkt. Als we gewoon al te horen krijgen dat iemand ons aardig vindt, maakt dat diegene ons ook aardig vindt zonder dat we dat zelfs in de gaten hebben. Gedraag je daarom net alsof de ander je aardig vindt, ook al weet je dat niet.

12. Zweten maakt nerveus - Ja, we bedoelen letterlijk zweet. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen andermans zweet kunnen opmerken en dat kunnen linken aan een nerveus en opgelaten persoon, iemand die je mijdt.

Max Pixel

Max Pixel

13. Een slappe hand geven - Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we ons een reeks ideeën vormen van een ander afhankelijk van hoe stevig de handdruk is die diegene geeft. Ook belangrijk bij sollicitatiegesprekken.

14. Mensen dingen vragen zonder iets over jezelf te vertellen - Het is goed om vragen te stellen over iemand anders zijn leven, die we willen leren kennen, diegene voelt zich er belangrijk door, maar vergeet ook niet om iets over jezelf te vertellen. Er moet wederkerigheid in zitten, anders krijgt de ander het gevoel dat hij/zij op sociaal vlak wordt 'opgelicht.'

15. Een naam hebben die moeilijk is om uit te spreken - We know, we weten dat deze oneerlijk is, maar voor de volledigheid moeten we hem er toch ingooien. Moeilijke voor- en achternamen (doorgaans komt de moeite die men ermee heeft door de afstand die er is met de cultuur van oorsprong) worden geassocieerd met onaardige mensen. Wat kunnen we zeggen? Niet veel aan te doen in formele contexten. In andere gevallen kan je een bijnaam gebruiken die je bevalt.