9 manieren waarop het Finse onderwijssysteem ons overtuigt dat 'Minder doen, meer doen' is
Vaak komen er berichten uit de landen in het noorden van Europa, en wanneer we ze lezen, dan kijken we met een dromerige blik naar die landen die zo ver weg lijken. Maar eigenlijk zijn ze dat helemaal niet, en toch is er iets wat hen anders maakt dan de rest van de Westerse landen.
Dat ene ding is hun levensfilosofie: waar wij altijd op zoek zijn naar kwaliteit, hebben zij altijd het idee nagestreefd dat 'minder meer is.' Het is net als een mantra die ze op elk vlak in het leven toepassen, ook in de educatie van kinderen. En kinderen onderwijzen met dit idee brengt ongelofelijke voordelen met zich mee.
Hier zijn 9 manieren waarop het Finse onderwijssysteem ons leert dat 'minder juist meer is.'
1. Minder leerplichtig = meer mogelijkheden
In Finland begint de echte school pas als je zeven jaar oud bent: ja, zeven jaar! In Finland willen ze namelijk kinderen kinderen laten zolang ze dat zijn. Voor hen is tijd om te spelen en verkennen veel belangrijker dan tijd doorbrengen opgehokt in een lokaal op school.
Kinderen beginnen aan school wanneer zij in wezen een punt in hun ontwikkeling hebben bereikt waar zij zich kunnen concentreren en ze kunnen leren. Tenslotte is het aantal jaar dat zij verplicht onderwijs moeten volgen maar tien jaar.
2. Minder leraren = meer persoonlijke aandacht
In Finland gebeurt het vaak dat een leraar zes jaar lang meegaat met een klas.
Hieruit komen grote voordelen voort voor leerlingen, maar ook voor de leraar zelf. Over het algemeen krijgen ze een veel persoonlijkere band met elke leerling, zodat elk de nodige aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft.
3. Minder leraren = hogere leskwaliteit
Leerlingen hebben dus zes jaar lang dezelfde leraar. Maar wat gebeurt er als de leraar niet vakbekwaam blijkt te zijn? In Finland letten ze er erg op om alleen hele goede leraren toe te laten in het onderwijssysteem. Hoe? Vooral door eerst actie te ondernemen bij de selectie: elk jaar wordt slechts 10% van de verzoeken geaccepteerd, de rest wordt teruggestuurd.
Dit heeft als resultaat dat ouders een diep vertrouwen hebben in leraren en hen hoog hebben zitten; een leraar die nooit echt louter maar iemand is die je kinderen iets bijbrengt. Hij is een soort privéleraar, iemand die in veel gevallen dichter bij de kinderen staat dan de ouders zelf.
4. Minder lessen = meer pauzes
Finse leerlingen volgen ongeveer vier lessen per dag met tussendoor veel pauzes in de buitenlucht het hele jaar door. Door de pauzes kunnen zij datgene wat zij net hebben geleerd 'beter verteren,' kunnen ze de benen strekken, frisse lucht happen en de slaap verjagen.
Ook leraren pakken hun pauzes, die ze in lerarenkamers doorbrengen die bedoeld zijn voor rust: hier kunnen zij babbelen, koffie drinken, en nadenken over de lessen en deze ordenen.
5. Minder toetsen = Meer leren.
Omdat er geen toetsen, opdrachten en examens zijn, hebben leraren veel meer de tijd om interactieve lessen, ontmoetingen en uitstapjes voor te bereiden. Leerlingen kunnen genieten van de les zonder de stress van het later hun kennis te moeten bewijzen in een test.
6. Minder onderwerpen = meer diepgang
Leerlingen, ongeacht hoe oud ze zijn, zijn geen robots die met gegevens met lichtsnelheid op kunnen slaan. De hoeveelheid informatie die hen wordt gevraagd eigen te maken is objectief gezien overdreven.
In Finland worden er minder onderwerpen behandeld, maar worden die in de loop van het schooljaar wel verder uitgediept. Het resultaat? Leerlingen onthouden uiteindelijk de stof beter, zonder hiaten in hun kennis.
7. Minder huiswerk = Meer meedoen
Het schijnt dat Finse leerlingen de minste opdrachten meekrijgen van school, maar dat ze ook ijveriger zijn. Het is zo dat zij in de klas veel actiever zijn en dat is voor leraren genoeg. Zij hoeven hen geen opdrachten voor thuis mee te geven en komt er meer tijd vrij voor andere activiteiten.
8. Minder leerlingen = meer individuele aandacht.
Het is logisch dat als je minder leerlingen hebt dat je dan aan ieder van hen meer aandacht kan geven. Het maximaal aantal leerlingen komt niet boven de twintig uit.
9. Minder structuren = meer vertrouwen
Vertrouwen is de sleutel in het Finse onderwijssysteem. De school leunt op de staat die uitstekende leraren uitkiest. Leraren geloven in het schoolsysteem. Leerlingen vertrouwen leraren en dat ze hun vak verstaan en vertrouwen ouders hen ook. De maatschappij heeft vertrouwen in de leerlingen die van school komen met kennis en vaardigheden die ze in het dagelijks leven kunnen toepassen en zo de gemeenschap een prima dienst bewijzen.