In Afrika zijn ze de Grote Groene Muur aan het bouwen, een muur die bestaat uit bomen die de aarde moeten redden
De eerste grote muur die door de mens werd gebouwd, die in China, werd opgetrokken om militaire redenen. Bij de nieuwe grote muur die de mens aan het bouwen is, zijn er hele andere ambities.
De Grote Groene Muur zal zelfs langer zijn dan de oorspronkelijke stenen muur en is eigenlijk een herbebossingsproject in Midden-Afrika, dat dwars door het midden van het continent loopt en het doel heeft om de oprukkende woestijn tegen te houden.
Het idee om een 'groene muur' te maken aan de zuidelijke grens met de Sahara, met als doel de oprukkende woestijn in te dammen, stamt eigenlijk uit halverwege de vorige eeuw. Het werd toen voor het eerst voorgesteld door de Engelse activist Richard St. Barbe Baker.
Maar pas in de nieuwe eeuw heeft het project uiteindelijk vorm gekregen door middel van de dialoog verschillende internationale en lokale organisaties en instellingen in de vele landen die zijn betrokken bij het project en instanties van allerlei aard.
De muur zal, als hij eenmaal af is, ruim 11 verschillende landen doorkruisen, achtduizend kilometer lang zijn en 11 kilometer breed.
Sinds 2007 is het met de muur gaan lopen en staan er langs de grens met de woestijn acacia's, planten die zijn gekozen om hun bijzondere bestendigheid tegen het droge klimaat.
Maar de bescherming van het milieu is niet het enige streven van dit plan en misschien ook niet eens het belangrijkste. De Grote Groene Muur zorgt voor duizenden banen in alle regio's waar hij doorheen loopt. Het ware doel van die muur is om die gebieden weer nieuw leven in te blazen en ze er economisch weer bovenop te helpen.
Enerzijds wordt de aarde weer groen en anderzijds worden mensen direct betrokken bij de herbebossingswerkzaamheden.
De 'bouw' van de Grote Groene Muur is een van die signalen die goede hoop geven voor de toekomst van Afrika en de wereld.
Bron: