Kinderen kunnen door sommige slime-merken ziek worden, want er zit meer boor in dan is toegestaan door de EU
Bij het kinderspeelgoed van vandaag is er veel scheikunde betrokken en weinig fantasie. Slime-speelgoed zie je het vaakst terug in de handjes van kinderen. Het is een glibberig en licht plakkerig spul dat kinderen erg leuk vinden.
Het rapport van een geaccrediteerd agentschap dat zich bezighoudt met tests en recensies van producten voor breedschalig gebruik, waarschuwt voor het gebruik van het slime: 8 van de 11 meestverkochte producten in Europa voldoen niet aan Europese limieten als het aankomt op een chemisch bestanddeel dat in de slimes zit.
Het verdachte chemische bestanddeel is boor. Langdurige blootstelling hieraan veroorzaakt misselijkheid, braken en diarree.
Door boor worden de slimes dik en plakkerig. In 8 van de 11 slimes die het meest in Europa wordt verkocht, is de vastgestelde limiet door het Europees Agentschap voor chemische stoffen.
Boor veroorzaakt tijdelijke oogirritatie en is ook schadelijk voor zwangere vrouwen (en het ongeboren kind).
Ook de producten waar te veel boor in zat waren expliciet bedoeld voor gebruik door kinderen en hadden eerstgenoemden ook een CE-markering.
Slime 123 Globox Barbara Rayman/Wikimedia
Dat het een bekend merk is dat door iedereen gekocht wordt biedt dus niet veel vertrouwen. De effecten die kunnen ontstaan door een langdurige blootstelling aan boor, treft de 'zwakkeren' veel sneller, zoals kinderen.
Ook slime zelf thuis maken is niet de oplossing, want er zijn genoeg berichten van kinderen die last krijgen van allerlei irritaties door de gebruikte ingrediënten voor het maken ervan. Het zijn nog altijd schadelijke chemicaliën die samen kunnen zorgen voor een schadelijke reactie. Mensen die gewoon leuk wat te spelen denken te maken voor hun kinderen zijn zich hier niet van bewust.
Naar aanleiding van de publicatie van het rapport dat waarschuwt over de veiligheid van het speelslijm, heeft Amazon aangegeven dat ze de slime-merken die niet conform de Europese normen zijn uit de verkoop hebben gehaald.
Nu is het aan elke ouder zelf om in te schatten of het wel oké is om hun kind 'speelgoed' te geven dat potentieel gevaarlijk is.
Op de officiële site van Which? kan je de namen van de merken en de gegevenscontroleren die zijn onderzocht.
Bron: