Een gigantisch zwaard daterend uit de 16e eeuw wordt gevonden in een Noors meer

door Skip

26 Juli 2018

Een gigantisch zwaard daterend uit de 16e eeuw wordt gevonden in een Noors meer

Op de bodem van het Mjøsa-meer, het grootste meer van Noorwegen hebben twee schatzoekers genaamd Miro Baricic en Knut-Eric Gylder hebben een heel groot dubbelhandig slagzwaard uit de 16e eeuw gevonden. De geschiedenis van deze vondst is nog niet bekend, maar een van de betrouwbaarste theorieën luidt dat het zwaard van een heel invloedrijk persoon is geweest, meer dan 500 jaar geleden. Het kostbare object wordt nu in een museum bewaard, waar het wordt onderzocht en wordt voorbereid op bewaring.

NB. Het zwaard op de omslagfoto is puur illustratief.

Miguel Angel Barroso Lorenzo/Wikimedia

Miguel Angel Barroso Lorenzo/Wikimedia

De schatzoekers waren eraan gewend om meestal rommel op te vissen, maar in dit geval stonden ze met een schat in handen. Het Mjøsa-meer is beroemd omdat het 't grootste meer is in Noorwegen, 62 mijlen lang (circa 100 km) en maximale diepte van 1470 voet (500 meter).

Ondanks dat de vondst onder water is gedaan door de twee heren, zou het zwaard nog in goede staat verkeren gezien de datering die neerkomt op omstreeks 1500. Dat het zo goed bewaard is gebleven komt door het zoete water in het meer, dat in tegenstelling tot zout water en lucht, voor minder slijtage zorgde.

Deze vondst heeft voor opschudding gezorgd in de gemeenschap en de Noorse media. De eerste die met het nieuws kwam was dan ook de plaatselijke krant Oppland Arbeiderblad. Direct na zijn vondst is het zwaard overgebracht naar het Mjøs Museum, waar Arne Julsrud Berg al zo z'n vermoedens heeft over de herkomst ervan.

Er zijn verschillende theorieën. De eerste is de meest betrouwbare, volgens welke het een groot slagzwaard was, een tweehander, erg in trek rond 1500. Volgens een andere hypothese is het een ceremonieel zwaard of was het een symbool voor de sociale status.

Het zwaard wordt nu bewaard in het Cultuurgeschiedenismuseum in Oslo voor een eerste bestuderingsfase en conserveringsfase. Daarna zal het naar het Noors Maritiem Museum worden gebracht waar er uitgebreider onderzoek zal worden gedaan naar de herkomst.

Er zit zeker een boeiend verhaal achter deze vondst, stammend uit een tijdperk (zoals de 16e eeuw) waar mensen in Europa, en met name in de Scandinavische regionen een tumultueuze tijd doormaakten vol met gevechten.

Het is dus afwachten en hopen dat de deskundigen met iets groots kunnen komen.