10 doodgewone producten die heel vaak zijn vervalst... zonder dat we dit doorhebben
Tegenwoordig letten we steeds meer op wat we eten. Met al die slow-foodfilosofieën en de opkomst van bioproducten kunnen we zeggen dat voeding een van die gebieden is waarover het meest is nagedacht dit nieuwe millennium. En toch, afgezien van de momenten waarop we 'biologisch willen eten,' gebeurt het dat we weinig letten op wat we kopen. Met name geldt dit voor de simpelste producten voor dagelijks gebruik, waar we, onterecht, geen verassingen verwachten denken tegen te komen.
Het is echter altijd goed om de labels te lezen van de dingen die we kopen. We hebben 10 producten op een rijtje gezet die sneller "vervalst" kunnen zijn, anders gezegd, waar je akelig kunt worden verrast bij het lezen van de ingrediëntenlijst.
1. Erwten
Er zijn vervalsde, letterlijke neppe erwten. Soms zijn wat wij erwten noemen eigenlijk een mix van soja, kleurstoffen en natriummetabisulfiet en is slechts een klein deel erwten. Natriummetabisulfiet is overigens in veel landen verboden vanwege de schadelijke effecten voor de gezondheid.
Koop alleen erwten van producenten die je kent en waarop duidelijk staat waar ze vandaan komen. Als de kleuren te fel zijn, vertrouw het dan niet.
2. Melk.
Het ontbijt bij uitstek. Het wordt door veel volwassenen gedronken en door bijna alle kinderen, maar het is goed om op te letten wat je je kinderen geeft. Lees altijd de ingrediënten van de melk die je koopt, dan kun je dingetjes tegenkomen als: melamine, formaldehyde, ureum, waterstofperoxide, reinigingsmiddelen, bijtende soda, zetmeel, niet-drinkbaar water, varkensreuzel en koeienvet. Niet bepaald het ontbijt van kampioenen!
3. Vis
Vis is goed voor je en wordt ook dit zeer aanbevolen in het eetpatroon van kinderen. Er zijn twee risico's die je loopt: dat de vissensoort niet de soort is die je dacht te kopen en dat er veel kwik in zit.
4. Sinaasappelsap.
Een van die producten die het meest worden vervalst is juist sinaasappelsap. Na het lezen van veel etiketten drink je uiteindelijk een mix van bietensuiker, dextrose, mononatriumglutamaat, ascorbinezuur, kaliumsulfaat en pas als laatste vruchtvlees en delen van grapefruit. Niet bepaald dat gezonde drankje tegen de griep.
5. Honing.
Honing wordt vervalsd door producten van middelmatige kwaliteit te verkopen alsof ze het neusje van de zalm waren. De juiste verpakking eromheen en klaar is kees. Wat het zo lastig maakt om de kwaliteit te checken is dat je delen van het stuifmeel kunt verwijderen en dat je de oorsprong van de producerende bijen kunt verdoezelen.
6. Bessensap.
Zelfde verhaal als bij het verhaal van sinaasappelsap, maar hier is de situatie nog tragikomischer. Er zijn namelijk bessensappen in de handel die een mix bevat van suiker, glucosesiroop, zetmeel, geharde vetten, kunstmatige aroma's en kunstmatig blauwe kleurstof E133 en kunstmatig rode kleurstof E129. HELEMAAL geen spoor van bes!
Lees de etiketten, je zou namelijk een een reeks kleurstoffen kunnen drinken die doet denken aan de smaak van bessen.
7. Olijfolie
Er zijn twee manieren hoe je ze om de tuin kunnen leiden met olijfolie. Eentje is door olijfolie van middelmatige kwaliteit beter aan te prijzen. De andere manier is juist olie verdunnen met andere soorten zoals: maisolie, zonnebloemolie, palmolie, plantaardige olie, walnotenolie, hazelnootolie, pindaolie, sojaolie.
8. Saffraan.
Wist je hoeveel stoffen saffraan kunnen 'helpen' of die je zelfs als vervanger kunt gebruiken zodat je risotto die gelige kleur krijgt? Dit zijn ze: calendula, kurkuma, maisbaardpoeder, rozenblaadjes, gedroogde ui, gips, zetmeel, bariumsulfaat, natriumtetraboraat, glycerine, gedroogd sandelhout en rode zijdevezels.
9. Granaatappelsap.
De zoveelste sap waar je heel erg op je hoede moet zijn, want dit sap wordt aanbevolen omdat er zoveel antioxidanten in zitten. Het is jammer dat je ook hier geen enkel spoortje van granaatappel zou kunnen vinden in je sap, maar een mix van druiven en perensap, suiker en glucosesiroop met hoog fructosegehalte en verschillende kleurstoffen.
10. Koffie.
Ja, ook met koffie proberen ze je te foppen. Als je niet gewoon de bonen koopt om direct te malen, dan vindt je in gemalen koffie maar is het vooral mogelijk om in koffiecapsules sporen van geroosterde sojazaden te vinden, aardappelzetmeel, karamel, glucose, maltodextrine, zetmeel, cichoreipoeder, takjes, geroosterde gerst, geroosterd graan, roggemeel en vijgen.