Hoe is dit beroemde symbool van vrede ontstaan?
Dit is een van de beroemdste symbolen ter wereld en door de decennia heen is het een niet te verwisselen icoon gebleven. We bedoelen het klassieke vredessymbool, dat vreemde kruis met zijn armpjes naar beneden met een cirkel eromheen. De meeste mensen verbinden het aan de hippies, aan de Summer of Love, aan de protesten in de V.S. tegen de oorlog in de jaren zestig.
En hoewel het niet incorrect is om het symbool in dat historische tijdvak te plaatsen, is dit ook niet helemaal exact.
Eigenlijk ontstond het symbool kort voor het begin van de jaren zestig, in 1958 om precies te zijn, en was het niet bedacht om mee te protesteren tegen de oorlog in Vietnam. Maar er is nog meer: aanvankelijk hadden de Amerikanen er ook niks mee te maken.
Het symbool is eigenlijk Engels, ontworpen door de Engelse designer Gerald Holtom voor een nucleaire ontwapeningscampagne. Het thema is zeker nog oorlog, maar dan aan de andere kant van de oceaan!
Holtom heeft het symbool op twee manieren uitgelegd. Volgens de eerste (en meer geloofwaardige) versie van het creatieve proces, is het afkomstig van het semafooralfabet in gebruik op schepen, waar letters worden vormgegeven middels de posities van twee vlaggen. Zoals je kunt zien op het plaatje, zou het vredessymbool zijn ontstaan door het samenvoegen van twee letters: de N en de D oftewel Nuclear (Nucleaire) Disarmament (Ontwapening).
Een tweede en latere versie van de feiten verteld door Holtom, geromantiseerder, maar ook minder betrouwbaar, gaat over zijn eigen leven, heel persoonlijk. "Ik was wanhopig, diep wanhopig" zei Holtom vele jaren later.
"Ik heb mezelf getekend: het symbool van iemand die wanhopig is, met gespreide handen naar buiten toe en naar beneden, zoals de boer voor het executiepeloton door Goya. Ik heb een lijnvorm aan de tekening gegeven en heb er een cirkel omheen gezet."
Hoe de waarheid ook in elkaar mag steken, het logo heeft zich al snel zeer losgemaakt van z'n maker als van de aanvankelijke strijd tegen nucleaire ontwapening in Engeland en werd het als eerste omarmd door hippies die tegen de oorlog waren in Vietnam. Vervolgens werd het 't universele symbool van vrede in heel de wereld.