10 alledaagse dingen die gaan verdwijnen in de komende tien jaar
Alles gaat voorbij zeiden de Griekse filosofen uit de oudheid. Het is een manier om aan te geven dat alles verandert, en dat is de kern van evolutie. Een mechanisme waar wij in deze tijd maar te goed bekend mee zijn, waar het moordende tempo in het leven tekenend is voor de innovaties op technologisch gebied en waar nieuwe technologie verouderd is zodra dit verandert in, of zorgt voor een nieuwe gewoonte.
In deze voortgaande cyclus van veranderingen zijn enkele dingen echt voorbestemd om in vergetelheid te raken, ook die dingen waarvan we denken dat het stug is dat dit gaat gebeuren, zoals bij deze 10.
1. Losstaande GPS-navigatiesystemen
Gaan worden vervangen door applicaties die op smartphones staan omdat ze niet over dezelfde functies beschikken zoals intelligente verkeersinformatie, voortdurende en automatische updates en vooral gratis.
Het is zeker waar dat smartphones kleinere schermpjes hebben en dat de navigatie kan worden onderbroken door onvoorziene telefoontjes - maar al met al zijn dit kleine probleempjes.
2. Penny's - en 1 centen in het algemeen.
Ze produceren kost meer dan dat ze waard zijn. In het geval van de penny, 1,4 cent voor 1 cent.
Bovendien kan het koper waar ze van zijn gemaakt ook ergens anders voor worden gebruikt met meer voordelen. Bijvoorbeeld ging er naar schatting 563 ton koper in penny's zitten en slechts 98 ton in andere gebruiksproducten.
En daarbij is 66% van de geproduceerde penny's niet in circulatie, met andere woorden liggen ze stof te happen in de banken.
3. Vaste telefoonlijnen
Met de komst van smartphones neemt het aantal vaste telefoonlijnen af: in 2017 bezat meer dan 50% van de Amerikanen geen vaste telefoonlijn. En dat is te begrijpen, gezien het gemak dat mobiel bellen geeft: telefoonnummers staan opgeslagen in een digitaal geheugen en dat je opgespoord kan worden of anderen kunt vinden.
4. Volledige privacy
In het tijdperk van sociale netwerken is het een illusie om te kunnen spreken over privacyrechten. Delen op zich op het web wordt de kern van een miljardenbusiness, en dus vaarwel met je rechten.
5. GameStop
De mogelijkheid om digitaal muziek en films te kopen betekende het einde voor verhuur; hetzelfde gaat waarschijnlijk ook gebeuren voor games. Verkopers van software kunnen niet concurreren met de diensten van digitale abonnementen van gamingdiensten zoals bijvoorbeel XBOX GamePass. Het verbaast niet dat GameStop een schuld had van 800 miljoen dollar.
6. Gedrukte encyclopedie
Vandaag heb je met een klik al je antwoorden op bijna alles wat je wilt weten. Zo werd na 244 jaar ook de vooraanstaande Encyclopedia Brittanica niet meer gedrukt.
"Sommige mensen zullen niet blij zijn en nostalgisch zijn, maar we hebben een beter hulpmiddel: internet is altijd up to date, is veel uitgebreider en er staat veel meer multimedia in" - aldus Jorge Cauz, voorzitter van de Encyclopedia Brittanica.
7. Telefoon met knoppen
Nu zit er nog maar een knop op, en straks snel al niet meer. In het digitale tijdperk zijn drukknoppen overbodig - en ook niet mooi. Vivo, een Chinese smartphonefabrikant heeft al een prototype uitgewerkt, dat lijkt op de Vivo X20, en is voorzien van een vingerafdrukscanner die is geïntegreerd in het display, waardoor de home-toets verdwijnt.
8. Alzheimer
Volgens Alzheimer's Disease International krijgt iedere 3 seconden iemand een vorm van dementie, voor een totaal van 50 miljoen mensen die dementie kregen in 2017.
Onderzoekers van het Neurologisch Instituut aan het University Colege in Londen hebben echter medicijnen bedacht die mogelijk het verloop van de ziekte kunnen vertragen genaamde "solanezumab"en "aducanumab" en die zijn direct gericht op de aanmaak van amyloïden, de voornaamste boosdoener bij Alzheimer. Als de aanmaak van amyloïde eenmaal te managen is, gaan Alzheimerbehandelingen meer vruchten afwerpen.
9. Kabeltelevisie
Vandaag hebben streamingdiensten aanzienlijk het keuze-aanbod vergroot van programma's en entertainment. Bovendien is er geen begrenzing in tijd en ruimte, omdat je het ook onderweg kunt gebruiken. Dit zal snel het einde bezegelen van kabeltelevisie.
Volgens een onderzoek gedaan in 2016 heeft 40% van de huishoudens een abonnement op een videostreamingdienst. Dit cijfer is al hoger als je alleen al naar millennials zou kijken.
10. Cheques
Tegenwoordig hebben we creditcards, digitale portefeuilles, online betaalmogelijkheden en verschillende betaalapps. In Nederland gebruiken we geen cheques meer en zijn ze in België, Duitsland, Zweden, Zwitserland en Australië al snel verleden tijd vanaf volgend jaar, is de schatting.
De generatie die nu op de basisschool zit zal zeker niet meer weten wat een cheque is.