Wetenschappers denken een gemuteerde vorm van rijst te hebben gevonden die het HIV-virus neutraliseert
Een internationaal team van onderzoekers lijkt een innovatief medicijn te hebben gevonden voor de behandeling van HIV. Deze nieuwe behandeling, die zich nog in de onderzoeksfase bevindt, zou zijn gevonden door een ingrediënt dat regelmatig op tafels en keukens in heel de wereld te vinden is. We hebben het over speciale rijst die genetisch gemodificeerd is en die zou helpen om de ziekte minder te laten worden. Maar hoe gebeurt dat precies?
Het is niet de eerste keer dat genetisch gemodificeerde rijst wordt toegepast binnen de wetenschap. Er is zelfs al rijst ontwikkeld waarmee ondervoeding en klimaatverandering kan worden bestreden. Een internationaal team van onderzoekers, waarvan de leden afkomstig zijn uit Amerika, Groot-Brittanië en Spanje, lijkt een effectief medicijn te hebben gevonden tegen HIV dankzij deze rijst. Het belangrijkste is dat deze oplossing ook toegepast zou kunnen worden in landen waar medicijnen niet voor iedereen binnen bereik zijn.
Het AIDS-syndroom is, niet toevallig, nog een heel dringend probleem in heel de wereld, maar vooral in Afrika, waar in 2017 circa 80% van de met HIV besmette mensen in de wereld wonen. Er is ooit maar een iemand volledig genezen van AIDS en met de huidige stand van zaken zijn er medicijnen die het verloop van dit syndroom remmen waardoor mensen die het hebben, een lang leven kunnen leiden. Het probleem geldt, zoals eerder is gezegd, voor landen die niet beschikken over voorzieningen en geschikte oplossingen.
Een mogelijke oplossing is gevonden in rijst, die drie soorten proteïne produceert. Een van deze eiwitten zou zich kunnen binden aan het glycoproteïne GP120 dat het virus zou kunnen neutraliseren. Er zouden verschillende toepassingen kunnen zijn voor deze rijstkorrels, maar ze zouden op dezelfde manier werken als de remmers die worden gebruikt om de ziekte in bedwang te houden.
Een heel belangrijk ding in deze oplossing, zou de relatief lage kosten zijn van rijstplantages. Een rijstveld als het eenmaal is aangelegd en in gebruik is, kost nagenoeg niks en zou bestaande infrastructuur al kunnen worden gebruikt. Maar voordat er met deze behandeling kan worden geëxperimenteerd moeten er nog veel dingen worden ontward. Een van de meest voor de hand liggende problemen die bij mensen opkomen is de algemene scepsis over genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), waar niet hoog over wordt opgegeven. Het zal lastig gaan worden voor wetenschappers om te laten zien dat er geen bijwerkingen zijn en om de regels te respecteren die gelden rondom ggo-producten in alle landen waar de behandeling in gebruik zou moeten worden genomen.
Er is nog een lange weg te gaan voordat deze therapie op mondiaal niveau kan worden gedistribueerd, maar dat de resultaten veelbelovend zijn en dat onderzoekers er vertrouwen in hebben, dat is een ding dat zeker is.