12 oude gewoontes bij het daten die we weer nieuw leven in zouden moeten blazen
Ah, de tijden van weleer! Het is een cliché geworden om met weemoed terug te kijken op voorbijgegane tijden, maar we doen echt veel moeite om dat niet te doen. Want, in vele opzichten heb je het duidelijke gevoel dat dingen erop zijn achteruitgegaan, vergeleken met hoe het vroeger ging.
Goede manieren bijvoorbeeld, dat bestaat bijna niet meer: in de liefde zijn die manieren een herinnering van lang geleden. Deze 12 gewoontes maakten van het eerste afspraakje een van de romantische ontmoetingen in iemands hele relatie, gewoontes waar mensen nu helemaal niks meer mee doen.
- Mannen vroegen vrouwen als eerste. Het is niet zo dat de man nou per sé als eerste met het voorstel moet komen om samen af te spreken of andersom, maar wat zo'n eerste afspraakje uit vervlogen tijden onderscheidend maakte, was dat er echt een verklaring aan vooraf ging. De man (in dit geval) schraapte zijn moed bij elkaar, ging naar haar toe, en terwijl hij haar in de keek, deed hij haar zijn voorstel. Nu verloopt alles via een scherm, en weten we ook wel dat hiervoor veel minder moed nodig is, net als dat er veel minder charme aan het eerste afspraakje zit.
- Er werd veel meer op kleding gelet, of tenminste was de kledingkeus er meer op gericht om je elegantie te tonen, en zeker niet je sensualiteit. Geen lage decolletés, duizelingwekkend hoge hakken of mini-jurkjes. Nee, tijdens het eerste afspraakje liet je een ander soort handelswaar zien. Tegenwoordig letten we er niet eens meer op dat we ons goed kleden voor een sollicitatiegesprek, laat staan voor een eerste afspraakje!
- Je gaf bloemen. Het geschenk is niet zozeer belangrijk als wel de gedachten die ervan uitgaat. Of de bloemen nou zijn voor je moeders verjaardag of voor een vrouw waar je mee aan het daten bent, het is zonder meer een van de meest romantische gebaren!
- Je ging dansen. Ondanks dat discotheken voor veel mensen nog geschikte plaatsen zijn voor een eerste afspraakje, is er een gigantisch verschil in wat die plekken ooit waren en wat ze nu zijn. Dansen was ooit een gelegenheid om meer nader fysiek contact te zoeken en om je gevoelens te 'bekennen' door ze je geliefde in je oor te fluisteren. Hetzelfde doen in een discotheek van nu zou onmogelijk zijn!
- Geen mobieltjes. We weten het, smartphones en tablets zijn dingen geworden die ons leven erg binnendringen en die we eigenlijk op elk moment van de dag bij ons hebben... ook als we ze niet nodig hebben. Met je telefoon in de hand bezig zijn terwijl je met iemand praat is iets zeer onbeleefds om te doen en in het geval van een eerste afspraakje zou het gepast zijn om hem weg te leggen.
- Mannen openden het portier voor vrouwen. Dit is natuurlijk niet een gebaar dat bijster veel zegt over de persoonlijkheid van een man, maar het is evengoed een elegant gebaar en wordt het altijd erg omarmd. Vandaag zou geen enkele vrouw verwachten dat de man met wie ze uitgaat het portier voor haar komt openhouden, en kan daarom zoiets wel het verschil maken!
- Mensen waren oprecht. Ooit maakte men lange wandelingen om te praten, nu gebeurt dat praten via de smartphone. Daardoor is er een gebrek gekomen aan de oprechtheid die ooit veel gewoner was in relaties. Deze verbreken via een berichtje is net zo makkelijk als het drinken van een glas water.
- Je deed iets speciaals samen. Als je samen bent en samen keuzes maakt dan is dat een teken dat je kunt samenwerken, maar soms het ook legitiem om in je eentje een beslissing te nemen. Wacht er niet op tot de ander iets speciaals voor jou doet. Grijp je kans en reserveer een etentje op een romantische plek of in een exclusief restaurant. Bepaalde dingen die je kan doen zijn gewoon nooit achterhaald, en zijn altijd het teken van iets goeds.
- Geen seks op het eerste afspraakje. Hoeveel mensen vinden tegenwoordig een eerste afspraakje pas geslaagd als er seks bij is of niet? Vroeger was het niet gewoon om jezelf al zo snel te geven en bespaarde je je zo veel ongemakkelijke situaties en misverstanden.
- 'Ik houd van je' daar kon je mee wachten. Woorden hebben vandaag geen waarde meer en zou je dan dus 'ik hou van je' kunnen zeggen in plaats van 'ik vind het leuk met je', 'ik zou je graag beter willen kennen.' Dit zorgt voor misverstanden en teleurstellingen, en dan niet te vergeten dat je met je liefdesverklaring behoorlijk vooruitloopt op het moment waarop je gevoelens een vastere vorm krijgen.
- Er was veel meer aandacht voor details. Je lievelingsdrankje, boek, soort films, je favoriete liedje... door deze details onthouden liet je ander mee weten dat je geïnteresseerd was en was het ook een manier om te verrassen.
- Punctualiteit was troef. Nu hebben we smartphones, slimme horloges en overal schermen, en nog komen we te steeds te laat. Op tijd komen op je eerste afspraakje was een manier om de ander te laten weten dat je de hele dag hebt gewacht op de ontmoeting, en ook al was dat niet zo, was het toch een prima manier om te beginnen!