6 dingen die gebeurd zijn deze zomer door klimaatverandering die mogelijk aan je zijn ontsnapt
We geloofden het niet, totdat we de gevolgen 'zelf hebben kunnen voelen.' Sceptische leiders van landen zetten pas op het laatste moment hun handtekening onder de klimaatafspraken, die echter nu totaal niet meer lijken te helpen om het ergste te voorkomen.
We zijn verrast door de veranderingen in het klimaat, we zijn anders naar de wereld en de toekomst gaan kijken, en dat binnen een jaar. Er zijn deze zomer verschillende dingen voorgevallen waar experts niet meer dan gebruikelijk, van opkijken omdat het gewoon de consequenties zijn van de opwarming van de aarde waar het al jaren zo over gaat.
Door deze 6 gebeurtenissen worden we ons misschien meer bewust van hoe de aarde aan het veranderen is.
De Poolcirkel in vuur en vlam.
National Wildfire Coordinating Group/Wikimedia
Over de branden in Californië, Spanje, Portugal en Italië hoor je elke zomer weer, en hoe naar ook, is dit helemaal niet ongebruikelijk. Dat er grote branden zijn in Zweden, Noorwegen is dat wel. Deze landen kruipen tegen de poolcirkel aan en is het er in de zomermaanden evengoed frisjes.
Maar dit jaar kwam het kwik zelfs in de Poolcirkel tot de 30°C volgens de uitspraken van de Wereld Meteorologische Organisatie.
De ongebruikelijk hete temperaturen hebben voor vele en grote branden gezorgd in bosgebieden. Zo zijn er in Lapland honderden vrijwilligers samengekomen om de brandweer in Lapland, het land waar traditioneel sneeuw en de kerstman bij hoort, op een of andere manier te helpen met het blussen van de branden.
Een berg is verzakt
Alexandar Vujadinovic/Wikimedia
Terwijl Zweden letterlijk in vlammen opging zorgde een ander verschijnsel voor onrust bij bij experts. De top van de Kebnekaise, die de hoogste is Zweden is 4 meter gezakt door het smelten van het ijs dat onder de berg ligt. Gemiddeld is de top met 14 centimeter per dag gezakt, zo ver dat het het nu de titel van hoogste berg kwijt is.
Een kerncentrale is uitgezet.
Door de hoge temperaturen hebben enkele kerncentrales de elektriciteitsproductie moeten terugschroeven of zelfs hebben moeten staken.
De kernreactoren moeten namelijk voortdurend worden gekoeld.
In Frankrijk haalt de Franse kerncentrale EDF normaal gezien zijn koelwater uit de Rijn en de Rhône, maar waren de temperaturen van het water te hoog om te worden gebruikt voor de koeling.
Ook in Zweden is een kernreactor uitgezet doordat de temperatuur in zee hoger is dan 25°C.
Er zijn onbekende bouwwerken tevoorschijn gekomen van heel lang geleden.
Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales
Omdat de akkers zo droog zijn, zijn ze vergeeld. Maar van boven kon er worden gezien dat sommige delen groen waren gebleven: archeologen hebben ontdekt dat het hier ging om overblijfselen van dorpen, forten, kastelen en boerderijen van vroeger. Door het water dat daar zich daar in de buurt had verzameld was de omgeving vochtiger.
Naar aanleiding van dit geheel ongebruikelijke verschijnsel zijn er een Romeinse villa en vondsten opgegraven uit de IJzertijd.
In Canada is het nog nooit zo warm geweest.
Copernicus Climate Change Servic
In Canada zijn er dit jaar temperaturen geregistreerd die typisch zijn voor Afrika, en zijn de onvoorbereide Canadezen erdoor verrast. In juli kwam het kwik tot 47°C in de hoofdstad Ottawa. President Trudeau heeft zelf de burgers gewaarschuwd om de regels die zijn verspreid door veiligheidsinstanties en gezondheidszorgsvoorzieningen zorgvuldig na te leven en sprak hij zijn deelneming uit voor de 70 slachtoffers die de warmtegolf heeft geësit.
Wetenschappelijk onderzoek heeft voor nieuwe belangrijke ontdekkingen gezorgd
De vele zonne-uren en de hoge watertemperaturen hebben bijgedragen aan de verspreiding van algen, die het op vele plaatsen onmogelijk hebben gemaakt om in zee te gaan zoals de Baltische zee bijvoorbeeld. De massale verspreiding van algen maakt het water niet alleen gevaarlijk voor de mens, het zorgt ook nog eens voor problemen in de landbouw, omdat algen voedingsstoffen uit het water halen.
Desondanks heeft de wetenschappelijke wereld 'baat' gehad bij dit fenomeen, want in de algen zouden bacteriën kunnen zitten die van cruciaal belang zouden kunnen zijn in de strijd tegen bacteriën die resistent zijn.
De zomer van 2018 gaat de boeken in als een hete zomer met recordtemperaturen in vele landen.
"Dit is niet iets wat ons verbaast. De warmtegolven en de extreme hitte die we meemaken passen in de verwachtingen die we hebben van de klimaatverandering, die wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. Dit is geen toekomstig scenario, dit is nu bezig," laat Elena Manaenkova weten van de Wereld Meteorologische Organisatie.