Je moet geen contactlenzen in de WC gooien, ze zorgen namelijk voor milieuschade
Als je denkt dat je op de juiste manier afval aan het scheiden bent en je zo aan je plicht als burger hebt voldaan, is het wenselijk om even beter na te denken over wat er in je afvalzakken zit, vooral als je iemand bent die contactlenzen draagt.
Wat contactlenzen betreft is het goed om na te denken over waar je ze precies weggooit als je ze eenmaal opgebruikt hebt. Als je antwoord de wasbak of de wc is, dan moet je weten dat je dan onbewust bijdraagt aan de vervuiling van de aarde.
Hoe zorgen contactlenzen precies voor vervuiling en wat kan je doen om dit te voorkomen?
In een nieuw onderzoek dat tijdens de nationale bijeenkomst van het Amerikaans Chemiegenootschap (ACS) in Boston is gepresenteerd, wordt er gekeken naar wat er gebeurt met contactlenzen nadat ze zijn gebruikt en hoe dit kan bijdragen aan de vervuiling van het milieu.
Het onderzoek werd geleid door wetenschappers van het Centrum voor Milieutechnologie, onderdeel van de Arizona State-universiteit (AS). Zij werden gestimuleerd door directeur Rolf Halden: "Ik heb gedurende een groot deel van mijn leven als volwassene brillen en contactlenzen gedragen, maar ik begon me af te vragen of iemand al wat onderzoek gedaan heeft naar wat er gebeurt met deze plastic lenzen nadat hun effectieve gebruiksspanne is verstreken?"
Dit is verre van een gewone vraag als je bedenkt dat "alleen al ongeveer 45 miljoen mensen in de V.S. contactlenzen dragen, wat neerkomt op 1,8 tot 3,36 miljard lenzen per jaar of ongeveer 20 tot 23 ton plastic afval dat door rioolwater wordt meegenomen," licht promotiestudent Charles Rolsky toe, die heeft meegwerkt aan het onderzoek.
In de studie is er gekeken naar wat er gebeurt met contactlenzen van 13 verschillende merken, gemaakt van verschillende plasticsoorten. Het was moeilijk voor de onderzoekers om het hele traject te volgen van de lenzen, niet alleen omdat ze doorzichtig zijn, maar vooral omdat de plastic onderdelen waar ze uit bestaan (een combinatie van poly(methylmethacrylaat), siliconen en fluorpolymeren), dan versplinteren in microplastics. Deze plastics komen dan in het slib van afvalwater te zitten, doorgaans een paar lenzen per twee kilo slib... waaruit de lenzen vervolgens in zee belanden, in de voedselketen terechtkomen van dieren in het water en dus ook in ons eten.
Op de lange termijn zullen lenzen gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic de beste oplossing zijn, maar op korte termijn is het aan ons om het verschil te maken door gewoon de opgebruikte lenzen bij het gescheiden afval te doen.