Als je om 10 uur begint aan de les dan leer je beter, tenminste dat is het idee van enkele Engelse scholen
Met het verstrijken van de jaren, waarin dus ook de medisch-wetenschappelijke wereld zich verder heeft ontwikkeld, zien we dat we langer blijven leven. Mede doordat we veel ziektes hebben overwonnen die ons ooit fataal werden. Maar aan de andere kant hebben we ook gezien dat er ziektes en aandoeningen bij zijn gekomen die typerend zijn voor deze moderne tijden.
Slaapstoornissen zijn zo'n voorbeeld. De ritmes die we hebben lopen niet meer synchroon met het daglicht en avondlicht en dat maakt dat veel mensen ontzettend veel moeite ermee hebben om de dingen te doen overdag die ze moeten doen omdat ze 's nachts zo weinig slapen.
Jongeren ontkomen hier niet aan, sterker nog, de leeftijdsgroep van 14 tot 24-jarigen is de groep die het meest lijdt aan slapeloosheid. Enkele docenten van de Universiteit Oxford hebben daarom bedacht lesuren op te schuiven naar 10.00 uur 's ochtends.
U.S. National Archives and Records Administration/Wikimedia
Het Teensleep-project is een belangrijk experiment waarbij er in de eerste fase slechts een honderdtal Engelse scholen meedoen. Ze laten hier de lessen later beginnen, precies om tien uur, om de aan de behoeften van jongeren van nu tegemoet te komen die er nu veel meer moeite mee hebben om 's ochtends vroeg informatie op te kunnen nemen.
Experts en kinderartsen leggen uit waarom: vroeger was het waak-slaapritme veel meer verbonden met het opkomen en ondergaan van de zon. Nu gaat het leven thuis ook verder tot later op de avond, en zijn de leerlingen de volgende ochtend niet voldoende uitgerust op school omdat ze te laat zijn gaan slapen.
Het project, dat zeer wordt gewaardeerd door ouders die hun kinderen naar school brengen, heeft tot discussie geleid bij de rest. Als je namelijk zo laat je kind moet brengen, is het lastig om de rest van je activiteiten te organiseren, vooral ouders op hun werk.
Veel docenten staan achter het Teensleep-project, zij geloven dat de tijden zijn veranderd, al dan niet ten goede of kwade, en dat het fout is om in oude strategieën te denken die niet meer werken.
Om niet de indruk te geven dat de slechte gewoontes van jongeren zo worden versterkt, zoals laat opblijven en naar het scherm van je mobiel staren, worden er bij dit project ook ontmoetingen met leerlingen georganiseerd om te praten over de gezondheidsgevaren die er zijn van het lang staren naar felle schermen en van te weinig rust.
Op dit moment gaat het nog om een experiment, maar de statistieken en de gegevens die tot nu toe zijn verzameld zijn bemoedigend. We kunnen echter niet weten of binnen afzienbare tijd de lessen later zullen beginnen en of er wezenlijke voordelen zijn voor leerlingen!
En wat zou jij ervan vinden als de lessen om 10 uur 's ochtends zouden beginnen?