Het is de eerste keer ooit dat dat de oudste gletsjer van de Noordpool is afgebroken
De uitzonderlijke hittegolf waar we getuige van zijn geweest in 2018, maakte hele steden onleefbaar en zorgde ervoor dat in Scandinavische landen recordtemperaturen werden geregistreerd. Ook die delen van de aarde waar het ijs regeert zijn niet bespaard gebleven. Stromen met warme lucht zijn ook gaan waaien in het uiterste noorden, waardoor het delicate ecosysteem daar is gaan wankelen in zijn evenwicht.
Ooit had je het hele jaar door ijs in de Noordelijke IJszee, maar nu is het grootste deel van het ijsoppervlak in de zomer gesmolten en zal het komende herfst weer vorm krijgen. Alleen de regio's ten noorden van Groenland vormden een soort tussengrens, maar is in 2018 ook dit deel nu gezwicht voor de niet te stoppen warmte.
Peter Wadhams, chef van de Polar Ocean Physics Group van de Univesiteit Cambridge benadrukt hoe groot deze gebeurtenis is, waar je niet blij van wordt als je eraan terug zal denken later. Het oudste, eeuwige blijvende zeeijs van de Noordpool is losgeraakt, en drijft er een deel, meegevoerd door de wind, weg van de kust. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo iets dergelijks gebeurt, ten minste sinds het moment dat we als mens de meetinstrumenten ervoor hebben om dit deel van de wereld in de gaten te houden.
Je denkt gewoon meteen aan de gevolgen die dit kan hebben op de fauna, dat kan gewoon niet anders. Met name voor de ijsberen. Zoals je duidelijk kan zien aan de kleur van hun vacht, zijn zij voor het ijs gemaakt. Zij verholen zich en bevallen in de winter in schuilplaatsen die zijn uitgegraven in de noordpoolsneeuw en jagen zij ook in de zomer uitsluitend op het ijs. Hierdoor gaan zij perfect op in de omgeving. Zij kunnen zich niet aanpassen om te jagen op het vasteland, en kunnen dat ook niet. Evenmin kunnnen zij enorme afstanden zwemmend afleggen om de delen ijs te bereiken die op drift zijn geraakt. Het is onzinnig om hier omheen te draaien, het zou een afslachting worden.
De directe gevolgen van de ongewone warmte in 2018 zal duidelijk te zien zijn in de lente van 2019, wanneer er een meting kan worden gedaan van de fauna die het overleefd heeft. Het staat echter vast dat een oeroud reusachtig blok ijs dat aan het afbreken is, iets is dat helemaal niets goeds voorspelt.
NASA Goddard Space Flight Center