Vergeet plastic, want sigarettenpeuken staan op de eerste plaats van al het afval dat zich in zee bevindt
We hebben gezien hoe bedrijven, overheden en individuele commerciële uitbaters eraan hebben gewerkt om het gebruik van plastic te verminderen. Beroemd zijn multinationals zoals Starbucks en McDonald's en enkele Amerikaanse steden die een stap terug hebben gezet en plastic rietjes hebben vervangen met andere milieuvriendelijkere oplossingen.
Maar in een nieuw onderzoek door NBC News lijkt echter te worden gesuggereerd dat de grootste vervuilers die door de mens worden gemaakt niet rietjes of plastic zakken zijn, maar sigarettenpeuken.
via nbcnews.com
Sigarettenpeuken vind je bijna overal. Aangezien de verwerking ervan nooit is gereguleerd zitten we met natuuromgevingen die ermee zijn overspoeld, vooral stranden en zeeën. Volgens de organisatie die zich inzet voor een bestaan zonder sigaretten (The Truth Initiative) bestaat het in een jaar verzamelde afval uit zeeën en in steden voor 30 tot 40% uit sigarettenpeuken en is dit al sinds de jaren tachtig aan de gang.
Het grootste vervuilende onderdeel van de sigarettenpeuk is de filter, die gemaakt is van celluloseacetaat. Het duurt tientallen jaren voordat deze vorm van plastic is afgebroken. In de tussentijd komt het onder andere in de magen van dieren in zee terecht, en gaan ze er heel vaak dood aan. Van de 5,6 miljoen sigaretten die elk jaar worden geproduceerd met dit type filter komt ongeveer tweederde hiervan in het milieu terecht.
Deze filters zouden overigens helemaal geen voordelen met zich meebrengen voor de gezondheid van rokers, en zouden het vooral een marketingtool zijn omdat ze het roken er makkelijker en fijner op maken.
Een aantal tabaksfabrikanten zeggen dat ze werken aan de voltooiing van biologisch afbreekbare filters en dat ze bezig zijn met het maken van asbakken die je mee kunt nemen, juist zodat je op verantwoorde wijze sigarettenpeuken kan weggooien. Tot op heden is de poging jammerlijk mislukt en laten rokers sigarettenpeuken liever uit hun vingers glippen.
We kunnen het eens zijn over het feit dat er nooit veel aan gedaan is om een probleem en iets onbeschofts op te lossen dat al jaren aan de gang is. We merken het elk jaar als we naar het strand gaan, maar het zou des te meer aankomen als we alleen al met eigen ogen konden zien hoeveel sigarettenpeuken er in zee drijven.
Het klinkt afgezaagd om te zeggen dat het beter zou zijn om ze niet op de grond te roken, of sterker nog, helemaal niet te roken.