Freddie Oversteegen verleidde Nazi-Soldaten om ze vervolgens uit de weg te ruimen. Dit is het verhaal van het meisje dat op deze manier zichzelf wist te redden
We kennen veel informatie over de Tweede Wereldoorlog die we op school hebben meegekregen, maar we moeten niet vergeten dat de oorlog niet alleen is opgedeeld in ontmoetingen tussen staatshoofden, aanslagen en vuurgevechten. Miljoenen mensen hebben meegemaakt dat door oorlog hun waardigheid hen werd ontnomen, hun dierbaren en hun bezittingen.
Freddie Oversteegen is een van de vele mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Zij was ten tijde van het conflict veertien jaar oud en verleidde zij Duitse soldaten om hen vervolgens om te brengen.
National Hannie Schaft Foundation
Freddie Oversteegen had er geen idee van wat oorlog was. Maar daar kwam ze achter dankzij een joods paar dat sinds een tijdje bij haar thuis woonde.
Ze wist evenmin dat er kort daarop een man voor de deur zou staan die aan haar en haar zus zou vragen of ze bij het verzet kwamen. De twee zussen twijfelden geen moment en begonnen er met overtuiging mee om hun heimelijke strijd tegen de nazi's.
Ondanks dat ze nog maar een heel jong meisje was, hielden de taken die ze kreeg, een grote verantwoordelijkheid en gevaar in. Zoals ze zelf zegt, blies ze met dynamiet bruggen en spoorlijnen op waar Duitse treinen overheen reden en verborg ze joodse kinderen.
Maar ze had al snel door dat ze haar taak Duitse soldaten ombrengen op een heel andere manier kon doen: namelijk door mensen in militaire dienst te verleiden.
Dat was voor haar niet moeilijk, want ze was een beeldschone dame en ze hoefde alleen maar naar een bar te gaan waar ze de droom van velen werd om soldaten haar mee uit te laten vragen. Na een tijdje wat samen gedronken te hebben nodigde Freddie hen uit om naar een bos te gaan samen, weg van de rest, waar zij hen nagenoeg ongestoord kon vermoorden.
Het is niet bekend hoeveel mannen ze heeft weten om te brengen met deze strategie. Tijdens een interview met een journalist die haar vroeg een schatting te maken, zei ze: "Zoiets zou je nooit moeten vragen aan een soldaat." Alsof ze hiermee wilde benadrukken dat wat ze deed gewoon echt een missie was.
In datzelfde interview hield ze de pijn die ze kreeg van het doden niet voor zich: "Na de eerste keer dat ik en mijn zus iemand hebben vermoord hebben we uren gehuild. We voelden dat dit geen daad was die ons eigen was, maar we moesten het doen. Mensen vermoorden die goede mensen verraadden was noodzakelijk geweld."
Freddie Oversteegen is 92 jaar oud geworden en zij leefde met de herinnering aan die jaren vol waanzin van de nazi's. Ondanks dat er van haar moed geen melding wordt gemaakt in geschiedenisboeken, zal haar verzet nooit worden vergeten.