De eerste thuis printbare zonnepanelen komen uit Australië, het land down under: een historische ommekeer in duurzaamheid

door Skip

28 September 2018

De eerste thuis printbare zonnepanelen komen uit Australië, het land down under: een historische ommekeer in duurzaamheid

De wereld zou zich moeten voorbereiden op een globale energiecrisis. Het is nu wel duidelijk dat de traditionele productiesystemen niet meer kunnen voorzien in de productie van energie voor een steeds maar toenemend aantal apparaten en die steeds meer energie slurpen.

Professor Paul Dastoor van de Australische universiteit Newcastle is ervan overtuigd dat de zon een oplossing te bieden heeft voor de crisis. "De zon geeft ons elke dag de energie die we nodig hebben, en gebruiken wij dat gewoon niet." Zijn laatste techniek die hij ontwikkeld heeft, flexibele zonnepanelen die thuis zijn te printen, staat echt voor een revolutie op het gebied van "groene" ontdekkingen bij uitstek.

newcastle.edu.au

newcastle.edu.au

Er is een groot probleem waar nog geen oplossing voor gevonden is. Er zijn namelijk miljarden mensen die vrijwel geen toegang hebben tot elektriciteit. Tegelijkertijd is de elektriciteit die in heel de wereld geproduceerd wordt straks niet meer voldoende om alle elektronische apparatuur die al actief is, draaiende te houden.

Hoe is dit alles op te lossen? Het geheim is volgens Paul Dastoor om zo veel mogelijk zonne-energie op te vangen met behulp van elk soort oppervlak. Dat kunnen daken zijn van huizen, afdakjes, auto's; alles kan een zonne-energiecentrale op zich worden.

Dit is geen denkbeeld, want een team onderzoekers van de Australische universiteit heeft al een techniek ontwikkeld die zonnepanelen weer aan de top te brengen, die dit keer grondig zijn aangepast.

Waar we vooral vanaf zijn is het obstakel dat de panelen zo stijf zijn en kunnen ze nu ook op kromme oppervlakken worden geïnstalleerd. Panelen met het merk Dastoor zijn bovendien gemakkelijk thuis te printen met een printer die veel mensen als 'huis-tuin-en-keukenprinter' zouden bestempelen. De panelen kosten $ 10 per vierkante meter en zal de installatie zo makkelijk zijn dat iedereen die ook maar een beetje handig is de klus kan klaren.

Geen tussenpersonen meer – resellers, energiebedrijven, installatietechnici – die al die tijd ervoor zorgden dat de prijzen van panelen omhoog gingen, waardoor ze voor veel huishoudens niet toegankelijk werden.

Op dit oment zijn de hagelnieuwe flexibele "doe-het-zelf-panelen" in testfase in een palletfabriek in Australië. Als alles gaat zoals op de planning staat dan zal de technologie binnen een paar jaar op de markt komen en echt een milieuminnende revolutie zijn. De panellen worden gemaakt door een printer die speciale elektronische inkt gebruikt en superdunne bladen (minder dan een millimeter).

Al die mensen die interesse hebben in een mileuvriendelijke installatie en in het besparen op de energiekosten hebben straks eindelijk een een valide alternatief voor traditionele energie waar ze uit kunnen kiezen. Ze kunnen dan hun eigen auto bekleden met huisgemaakte panelen en op welke oppervlakken dan ook. Dit hele proces is ontwikkeld door Dastoor, dat trouwens een van de minste uitstoot en impact heeft op het milieu.

Er rest ons niets anders dan een doorontwikkeling binnen de energie te blijven volgen waar je gewoon enthousiast van wordt!

Bronnen: