De BioPen kan stamcellen die kraakbeen en botten aanmaken in 3D "Printen"
Er is goed nieuws te melden vanaf het biotechnologiefront. Een Australisch team van orthopedisch chirurgen, en ingenieurs binnen de biotechnologie, hebben een revolutionaire doeltreffende regeneratietechniek ontwikkeld waarmee er met direct contact op botten en kraakbeen wordt gewerkt.
Wat deze 3D printer in handformaat zo uniek maakt is dat er een van de nieuwste technologieën binnen de sector worden gebruikt die de toepasbaarheid en de effectiviteit ervan vergroten. Ook wel de BioPen genoemd, die naar het zich laat aanzien ook van nut zal gaan zijn op andere gebieden.
Tot aan nu moest er bij de bestaande weefselhersteloperatietechnieken de in 3D-geprinte cellen gekweekt worden, die vervolgens dan konden groeien in levend weefsel. Dit duurt normaal gezien enkele dagen. De BioPen maakt dit proces er sneller op.
Deze pen is gemaakt van medisch ABS-materiaal met een 6Al4V-titaniumlegering die een bepaalde biologische inkt uitscheidt. Deze bio ink bestaat uit stamcellen die zijn gehuld in een biopolymeer, terwijl er bij de stamcellen op algenbasis een hydrogel als beschermend omhulsel om het algenextract heen zit. De inkt die wordt aangebracht op bot of kraakbeen zal uitharden wanneer hier met een UV-lamp op wordt geschenen die op de zijkant van het apparaat zit.
De BioPen, het product van de samenwerking tussen de Wollongong-universiteit en orthopedisch chirurg Peter Choong, werkzaam bij het St. Vincent's Ziekenhuis te Melbourne werd in 2016 beschreven in het blad Biofabrication en is nu met succes getest tijdens experimenten op schapen, zoals Choong zelf laat zien in de video.
De belofte die uitgaat van dit nieuwe instrument is dat het echter ook kan worden toegepast in heel veel andere takken. Gordon Wallace, leider van de onderzoeksgroep aan de Wollongong-universiteit zegt dan ook dat "we nu over een geavanceerd programma beschikken voor het ontwikkelen van printers en speciale bio-inkt die kan worden toegepast in vele sectoren. Een van die sectoren is de behandeling van oogbeschadigingen binnen het project iFixPen, dat een samenwerking is met het Sydney Eye Hospital. Bij een ander project i.s.m. het Royal Adelaide Hospital worden er eilandjes van Langerhans geprint die kunnen worden getransplanteerd. We hebben ook een nieuw uiterst belangrijk onderzoeksprogramma aangaande het printen en kweken van stamcellen en pluripotente cellen die kunnen worden gestimuleerd. Daarnaast kijken we naar hoe deze cellen in neuronen kunnen ontwikkelen."