3 adviezen die elke ouder op zou moeten volgen om mentaal sterke kinderen groot te brengen
De vaardigheid om de veelheid aan uitdagingen aan te kunnen die zit voornamelijk in ons hoofd. Mentale kracht is onmisbaar wil je de moed vinden om niet bij de pakken neer te gaan zitten en om op een passende manier te handelen. Gelukkig is dit niet een aangeboren kwaliteit, je wordt niet mentaal sterk geboren, dat word je met de tijd en met de juiste opvoeding.
Amy Morin schrifster van "13 Things Mentally Strong Parents Do Not" heeft ze voor ouders drie adviezen over hoe ze mentale veerkracht in hun kinderen kunnen kweken.
via forbes.com
1. Leer je kind om realistisch te denken
Kinderen kunnen, net als volwassenen, de fout te gaan om (louter) op basis van hun eigen aannames beslissingen te nemen en ernaar te handelen. Bijvoorbeeld een kind met teveel zelfgeloof of een pessimistisch kind zou niet kunnen studeren voor een toets, de eerste omdat het denkt alles al te weten en het tweede kind omdat het toch allemaal geen zin heeft al die moeite. Het is belangrijk om niet in deze mentale valkuil te vallen.
Laat je kind eraan wennnen dat het op een realistische manier met zichzelf gaat praten, gebaseerd op objectieve gegevens en help hem met vragen stellen die helpen zijn perspectief te veranderen zoals "Hoe kan je je kansen op succes vergroten?"
Zo kan het kind zijn aannames bijstellen en eraan wennen om tot conclusies te komen die dichter bij de realiteit staan.
2. Prijs de inzet van je kind, niet zijn resultaten
Een fout die veel ouders maken is dat ze alleen de nadruk leggen op de resultaten die moeten worden behaald. Hartstikke verkeerd omdat in het leven ook de weg belangrijk is, terwijl je, ondanks dat je wordt gedreven door een doel dat je in het vooruitzicht hebt, kan het resultaat anders zijn. Het is door de reis dat we veranderen en groeien, hiervan leren we, niet van succes. Een kind dat is geobsedeerd door de onrust om ergens in te slagen krijgt grotere angsten voor datgene wat nieuw is, en zou het kunnen leren om alles op alles te zetten om maar "te winnen" en daarvoor dan te liegen en mensen te bedonderen.
Prijs je kind om zijn inzet, omdat dit de enige oefening is die hij of zij moet leren. Doorgaan, misschien vallen, falen maar nooit stoppen en gewoon doorgaan het beste van zichzelf te geven.
3. Biedt je kind de mogelijkheid om te leren met zijn eigen emoties om te gaan
https://pixabay.com/it/braccio...
Het is lastig voor ouders om te begrijpen dat kinderen mensen zijn die onafhankelijk van hen zijn, met als resultaat dat mamma en pappa vaak proberen, vaak met de beste bedoelingen, om de emotionele klap te verzachten van gebeurtenissen voor hun kleintjes: zijn ze verveeld dan worden ze vermaakt, zijn ze sip schieten ze op om ze aan het lachen te maken. Toch moeten kinderen leren om hun eigen emoties te kennen en weten hoe ze moeten reageren hierop op een positieve en constructieve manier – oftewel zelf leren hun emoties te reguleren.
Leer je kinderen hoe ze om moeten gaan met verdrietige gevoelens of hoe ze rustig moeten worden wanneer ze boos zijn door ze te helpen te vinden wat hun manier van reageren is. Laat het tot hen doordringen dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn en dat soms bedroefd zijn soms ook nodig en nuttig is. Emoties moet je niet tegen vechten maar voelen.