7 historische figuren die dood zijn gegaan aan een ziekte waar tegenwoordig een vaccin voor is
Wel of geen vaccin, dat is het dilemma: zo zou de existentiële vraag klinken die Hamlet zichzelf zou stellen. Wat veel mensen betreft is er niet veel ruimte voor discussie: door te vaccineren red je levens, het maakt dan niet zoveel uit of een wreed en gelddorstig systeem er geld op verdient, Maar ook de andere kant is resoluut: vaccins zijn een uitvinding van farmaceutische bedrijven, en kan je het ook wel zonder vaccins af.
Dit is niet het moment waar we kiezen voor de ene of de andere kant of dat we een pittige discussie willen starten, maar we willen met iets komen dat stof tot nadenken geeft. Een lijst van mensen dus die in goede dan wel kwade zin hun sporen hebben nagelaten in de geschiedenis en zijn gestorven zijn aan ziektes die we nu meester zijn en waarvoor er nu een geneesmiddel bestaat.
En wat nu als een vaccin het leven van een nieuwe Tsjaikovski of een Descartes van de 21ste eeuw kon redden?
Vladimir Lenin - Syfilis
Alexej Konstantinovich Nesterenko/Wikimedia
Hoewel de officiële doodsoorzaak van de eerste minister van de Russische Republiek een hartaanval was, wijzen elke onderzoeken uit dat Lenin stierf aan syfilis. Dit is een seksueel overdraagbare aandoening waar je zweertjes van krijgt op verschillende plaatsen op je huid en indien niet behandeld, kan leiden tot ernstige complicaties.
Syfilis is vandaag te behandelen met antibiotica en is de aandoening daardoor minder wijdverbreid en agressief dan in het verleden het geval was.
Franklin Delano Roosevelt – Polio
FDR Presidential Library & Museum/Wikimedia
De tweeëntwintigste president van de Verenigde Staten kreeg polio toen hij 39 jaar was. Hij kwam door de ziekte gedurende een groot deel van zijn presidentschap in een rolstoel te zitten, door een voortschrijdende verlamming. De officiële doodsoorzaak is een hersenbloeding door polio, dat hem overkwam toen hij aan het werk was in zijn kantoor.
Tot op heden is er nog niet echt een geneesmiddel voor polio, maar door een vaccin is de verspreiding ervan drastisch verminderd.
Wilbur Wright – Tyfus
De mede-uitvinder, naast zijn broer Orville, van het vliegtuig kreeg tyfus. Hij kreeg deze ziekte omdat hij besmet voedsel of water had binnengekregen en dat buikpijn en koorts veroorzaakte.
Ook voor tyfus is er nu een preventief vaccin en een antibioticakuur waarmee de ziekte kan worden overwonnen.
Benjamin Franklin – Gele koorts
De beroemde uitvinder en ook president van Amerika kreeg gele koorts toen er volop een epidemie gaande was in New York. De ziekte werd doorgegeven via een mug en werd het land er meerdere malen door getroffen in zijn geschiedenis.
Hoewel de gele koorts nog niet helemaal is overwonnen – vooral nog steeds aanwezig in ontwikkelingslanden – is deze ziekte door een vaccin niet meer dodelijk.
George Gordon Byron – Malaria
De dichter, ontdekkingsreiziger en en Engels politicus stierf in Engeland tijdens de opstand tegen Turkse veroveraars. Historische bronnen melden dat hij de ziekte kreeg tijdens een aderlating doordat er geen steriele instrumenten waren gebruikt. Parallele onderzoeken suggereren echter malaria als oorzaak.
Malaria is vandaag nog zeer wijdverspreid, vooral in tropische gebieden, maar is er wel een groot aantal medicijnen voorhanden waarmee het te behandelen is.
Peter Iljitsj Tsjaikovski - Cholera
De componist van "Het Zwanenmeer" is zeer waarschijnlijk gestorven aan cholera, die hij kreeg door eten of water dat besmet was met een bacterie. Medici zijn het erover eens dat een eenvoudige antibioticakuur hem het leven zou hebben gered. Hadden ze dit in zijn tijd nou al maar gehad.
René Descartes - Longontsteking
De filosoof en bedenker van de uitspraak cogito ergo sum ("Ik denk dus ik besta") werd ziek van longontsteking, zeer waarschijnlijk nadat hij naar Zweden is verhuisd, waar hij vaak blootstond aan het strenge klimaat teneinde de koningin filosofie te onderwijzen.
Het is niet bekend of de filosoof de bacterie kreeg door een bacterie, virus of schimmel, maar zou hij door de hele batterij aan middelen waarmee de ziekte vandaag is te behandelen, veel langer hebben kunnen leven.