Hij graaft een gat om de leiding in de badkamer te repareren en ontdekt een enorm middeleeuws huis dat later een museum werd
Het verhaal dat we je zo gaan vertellen heeft zich afgespeeld in het zuiden van Italië, in de stad Lecce om precies te zijn. Deze stad is zeer bekend, niet alleen vanwege het natuurschoon in de buurt, maar ook vanwege het zeer waardevolle kunsthistorische erfgoed dat zich in de loop der eeuwen door invasies en de verschillende volkeren die er zich hebben gevestigd, heeft opgestapeld.
Hoofdrolspeler in dit verhaal is Luciano Faggiano, eigenaar van een huis in het centrum. Het was het jaar 2000 toen hij besloot om te beginnen met een trattoria op de begane grond van zijn woning. Toen hij bezig was met de verbouwing wilde hij iets oplossen dat leek op een waterlek onder de vloer. Hij trommelde daarvoor dus zijn twee kinderen op met de vraag of zij hem ongeveer een week wilden helpen. Niemand had kunnen vermoeden hoe groot de klus zou gaan zijn waar ze op het punt aan stonden te beginnen.
Ze begonnen nog maar net met het graven onder de grond toen ze ontdekten dat er nog een vloer onder zat, waar later van bekend werd dat deze uit de Middeleeuwen stamt. Daaronder ontdekte de groep ongebruikelijke archeologen een locatie van de Messapiërs, een oude Indo-Europese beschaving van nog voor de Romeinse tijd.
Om wat voor reden dan ook onthulde Faggiano niet direct de vondst onder zijn huis. Het waren juist de buren die de autoriteiten waarschuwden, die argwaan kregen door de hoeveelheid puin en de werkzaamheden die ongebruikelijk lang aan bleven houden. Zoals wel logisch is, gaf het Ministerie voor Cultureel Erfgoed direct opdracht tot de onderbreking van de graafwerkzaamheden totdat deze zouden worden overzien door competent personeel.
Na ongeveer een jaar pauze werd het graven weer opgepakt dit keer nu onder toezicht van archeologen. Onderzoekswerk en restauratiewerk gingen door tot 2007 en kwamen er talloze vondsten aan het licht.
Naast de vondsten van de Messapiërs en van middeleeuwse gebouwen, kwam er ook nog een Romeinse graanopslag tevoorschijn, een kamer die hoorde bij een Fransiscaner klooster uit de 17e eeuw en talloze kostbare voorwerpen zoals serviesgoed, juwelen en schilderijen uit de tijd van de Tempeliers.
In 2008 werd het huis een schitterend museum dat de naam kreeg van de eigenaar. Binnen kunnen bezoekers een aantal trappen en kamers verkennen die onderdeel zijn van hun reis door verschillende tijdperken.
Het verhaal van het Faggiano-museum is zo bijzonder dat het de voorpagina van de New York Times heeft gehaald, en dat het laat zien dat zich onder de voeten van Italianen erfgoed van onschatbare waarde ligt en er op wacht om te worden onthuld.
We raden het zeer aan om eens een kijkje te nemen op de site van het museum en de fotogalerij te bekijken; echt de moeite waard!