Wat nu als jij ook iets zou willen doen voor het milieu? Hier zijn 9 manieren waarop je dat kan doen

door Skip

20 Oktober 2018

Wat nu als jij ook iets zou willen doen voor het milieu? Hier zijn 9 manieren waarop je dat kan doen

Door het broeikaseffect wordt het klimaat steeds verzengender, smelten ijskappen en loopt het met weersomstandigheden steeds vaker uit op catastrofes. Het is dus normaal om je neer te leggen bij een niet zo voorspoedige toekomst. Maar opgeven is nou net iets dat we moeten proberen te voorkomen.

Ja, overheden in de wereld moeten meer doen, maar één zin van J.F. Kennedy herinnert ons aan iets belangrijks: "Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar vraag wat jij kan doen voor jouw land." Moraal van het verhaal? Het is tijd dat we allemaal in actie komen.

Hier zijn negen dingen die je kan doen om te voorkomen dat de toekomst zo tragisch gaat worden zoals die nu tegenwoordig wordt beschreven.

1. Neem je eetpatroon onder de loep

1. Neem je eetpatroon onder de loep

maxpixel.net

Ons dieet, hoe gezond en gebalanceerd ook, blijkt niet duurzaam te zijn voor de toekomst Er is te veel water en grondbezetting – met name door koeien – voor nodig, grond die later niet meer beschikbaar is. De manier hoe we doen daar zouden we opnieuw naar moeten kijken en wel op de volgende manier:

  • Verminder of stop met het eten van vlees: om een kilo vlees te produceren is er wel tot 6.000 liter water nodig!
  • Kies liever voor lokale producten: zo bestrijd je luchtvervuiling op twee manieren. Je pakt de auto niet en je voorkomt dat vrachtwagens hoeven heel ver hoeven reizen.
  • Begin een moestuin: zelfvoorzienend worden is zonder meer de beste oplossing. Ook op het balkon van een klein appartement kan je groente kweken die je op tafel kan zetten!

2. Zie water als iets dat eindig is

2. Zie water als iets dat eindig is

Joe Shlabotnik/Flickr

We zijn eraan gewend om de kraan open te draaien en zoveel water te gebruiken als we willen – tegen de prijs van een flinke rekening. Maar water zal in de toekomst iets zijn dat we mondjesmaat moeten gebruiken omdat het zo schaars zal zijn. Je kan nu al beginnen met besparen op de volgende manier:

  • Installeer een recyclingsysteem: douchewater kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de wc mee door te spoelen.
  • Draai de kraan dicht als je hem niet nodig hebt: bijvoorbeeld terwijl we onze tanden poetsen.
  • Installeer sproeikoppen: hierdoor komt er lucht in de waterstroom welke een besparing tot gevolg heeft.

 

3. Gebruik minder plastic

Plastic afval scheiden getuigt ervan dat je netjes bent en zorg draagt voor het milieu, maar zou dit niet voldoende kunnen zijn. Vóór afval scheiden komt eerst nog iets veel belangrijkers, namelijk het gebruik van plastic terugdringen door bijvoorbeeld producten in de supermarkt uit te kiezen die anders zijn verpakt bijvoorbeeld. Buiten dat je minder plastic verbruikt moet je die dingeen die je dan toch in huis haalt zoveel mogelijk recyclen.

4. Doe aan composteren met gft-afval

4. Doe aan composteren met gft-afval

Philip Cohen/Wikimedia

Als je op het platteland woont of als je in de gelegenheid bent om een kleine ruimte van je huis in te richten voor het maken van compost, doe dat dan. Composteren is een manier om organisch restafval te recyclen zonder dat dit in de afvalverwerkingsmolen terechtkomt en je dus zeer krachtige natuurlijke mest overhoudt dat voor je bloemen of tuin is te gebruiken.

5. Wees (echt) lief voor de natuur

5. Wees (echt) lief voor de natuur

pixabay.com

De natuur en dieren respecteren is niet zo makkelijk als het lijkt. Geen sigarettenpeuken op de grond gooien is niet voldoende. We doen allemaal wel iest dat de flora en fauna schade toebrengt. Wil je goed voor de natuur zorgen dan kan je beginnen met bijvoorbeeld:

  • stoppen pesticiden te gebruiken: er zijn efficiënte natuurlijke oplossingen waarmee het welzijn van dieren en planten niet wordt aangetast.
  • vogelhuisjes te bouwen: dit is niet alleen leuk om met samen met kinderen te doen, vogels geef je zo ook nog eens eten en onderdak.
  • Plant bloemen bomen op je balkon of in je tuin: dit zal een ecosysteem zijn voor vele kleine dieren!
  • Maak geen spinnen, muizen, slangen of vleermuizen dood: dat ze er zijn betekent dat het goed gaat met het milieu. Als je ze niet prettig vindt gebruik dan natuurlijke methoden om ze verjagen.
  • Gebruik hulpmiddelen die elektrisch of met spierkracht zijn te bedienen: vermijd indien mogelijk apparaten die benzine verbruiken!

 

6. Wanneer dit gaat, maak dan je eigen producten

Een beroep doen op eigengemaakte oplossingen is een manier om zonder chemische producten en het plastic waar deze in zijn verpakt, te kunnen. Ook je portemonnee is blij en is het goed voor jouw gezondheid en die van de mensen die bij je in huis leven. Hier zijn enkele gebieden waarop kunt gaan probenren om te doe-het-zelven:

  • In de keuken: het moment is gekomen om kant en klaar en ingeblikt voedsel op te geven. Met verse producten koken ontdek je een gezondere manier van eten en is dit ook nog eens vriendelijker voor het milieu.
  • Persoonlijke verzorgingsproducten: wist je dat je thuis producten als shampoo, tandpasta en vochtinbrengende crèmes kunt maken. Dit kan de beste oplossing zijn vooral wanneer je een gevoelige huid hebt.
  • Schoonmaakmiddelen: natuurlijke ingrediënten zoals citroen en azijn kunnen bijna alle klassieke schoonmaakmiddelen vervangen.

7. Plant een boom

7. Plant een boom

pixabay.com

Het is ongelofelijk als je je bedenkt dat de meeste mensen in heel hun leven nooit een boom hebben geplant. En toch is het heel makkelijk en kan je al beginnen met de zaadjes die je in fruit vindt. Als je een tuin hebt of een stukje grond, plaats dan bomen. Ze zijn namelijk erg belangrijk om stoffen met een schadelijke werking eruit te filteren en geven ze je een frissere lucht om in te ademen.

Als je geen mogelijkheid om thuis zelf een boom in huis te planten dan zijn er nog heel veel andere manieren om dat te doen. Sommige sites bieden je de mogelijkheid om iemand een boom cadeau te doen. Diegene krijgt dan voortdurend updates over de groei van de boom!

8. Gebruik geen plastic zakken

8. Gebruik geen plastic zakken

Amazon

De plastic boodschappentassen zijn een van de voornaamste doodsoorzaken van dieren door vervuiling. Wanneer deze in zee terechtkomen dan kunnen vissen gevangen komen te zitten of kunnen schildpadden ze inslikken omdat zij ze aanzien voor kwallen. Plastic zakken vervangen met zakken die je opnieuw kunt gebruiken – liever nog een milieuvriendelijk materiaal zoals stof – is een eerste stap richting de bewustwording van hoezeer de dingen die we doen van invloed zijn op het welzijn van het mileu!

Credit afbeelding: photolib.noaa.gov