Deze 20 vrouwen drukten een stempel op een tijdperk, maar zal je hen waarschijnlijk nooit in geschiedenisboeken hebben gezien

door Skip

28 Oktober 2018

Deze 20 vrouwen drukten een stempel op een tijdperk, maar zal je hen waarschijnlijk nooit in geschiedenisboeken hebben gezien

Door de tijd heen hebben er vrouwen geleefd waarvan hun sporen nog te zien zijn in de tijd waar we nu in leven. Veel van deze vrouwen zijn in de schaduw blijven staan van hun man, of zijn ze na het verstrijken van de eeuwen gewoon vergeten. Kunstenaressen, schrijfsters, artsen, uitvindsters, feministen... strijders aan wie we een groot deel van onze huidige cultuur te danken hebben ondanks dat de tijd waarin zij leefden vooral door mannen gekenmerkt werd. Om hen niet te vergeten, een eerbetoon aan deze grootse vrouwen.

Huda Sharaawy

Huda Sharaawy

maktoobblog.com/ Wikimedia

Huda Sharaawy (1879-1947) is er vooral bekend om dat zij haar hoofddoek afdeed op een overvol station in Caïro nadat zij terugkwam van een vrouwenkiesrechtconferentie. Dit deed zij uit protest tegen de sluierplicht voor vrouwen.  Huda was ook oprichtster van de Egyptische Feministenunie en de oprichtster van de Arabische Feministenunie, respectievelijk in 1923 en 1945.

Zelda Fitzgerald

Zelda Fitzgerald

Wikimedia Commons

Het verhaal van Zelda Fitzgerald (1900-1948) is net zoals dat van vele beroemde schrijvers. Vaak zitten zij als het ware verstopt achter het succes van de boeken door hun mannen geschreven, en is haar geval geen uitzondering. Zonder haar bijdrage zou het boek The Great Gatsby mogelijk niet zijn geweest zoals we het nu kennen.

Ida B. Wells

Ida B. Wells

Wikimedia Commons

Ida B. Wells (1862-1931) was een journaliste en mensenrechtenactiviste. Door haar artikelen en politieke essays heeft ze een deel in handen gekregen van het eigendom van de krant Memphis Free Speech and Headlight in 1892. Bovendien heeft ze de eerste nationale vereniging voor donkere vrouwen opgericht en is ze in 1909 mede-oprichtster geweest van de NAACP (een organisatie die zich inzette voor andersgekleurde mensen).

George Sand (Amantine Lucile Aurore Dupin)

George Sand (Amantine Lucile Aurore Dupin)

Wikimedia Commons

Amantine Lucile Aurore Dupin (1804-1876), bekend onder het mannelijke pseudoniem George Sand, was een zeer actieve schrijfster. Haar eerste roman, Indiana werd gepubliceerd in 1832. Zij is ook de geschiedenisboeken ingegaan omdat zij mannenkleren droeg en omdat zij in het openbaar tabak rookte.

Elizabeth Cady Stanton

Elizabeth Cady Stanton

Wikimedia Commons

Elizabeth Cady Stanton (1815-1902) was een vrouwenrechtenactiviste die voor de emancipatie van vrouwen was. In 1848 heeft zij haar bijdrage geleverd aan het organiseren van de eerste bijeenkomst voor vrouwenrechten te Seneca. Daarnaast heeft zij de Nationale Vrouwenkiesrechtvereniging opgericht.

Ada Lovelace

Ada Lovelace

Wikimedia Commons

Ada Lovelace (1815-1852) was een wiskundige die samen met Charles Babbage heeft gewerkt aan het schrijven van de eerste computerprogrammacode. Ada was de dochter van de Engelse dichter Lord Byron die haar doorgaans "de prinses van de parallelogram" noemde.

Indira Gandhi

Indira Gandhi

Wikimedia Commons

Indira Gandhi (1917-1984) was de eerste en enige vrouwelijke premier van India. Haar beleid, dat als sober is beoordeeld, zorgde ervoor dat India zelfredzaam werd op het gebied van de landbouw en heeft ze haar land geleid in de oorlog tegen Pakistan. Haar regering is tot op heden een van de langstzittende regeringen geweest.

Katherine Johnson

Katherine Johnson

Wikimedia Commons

Wiskundige Katherine Johnson (1918) heeft dertig jaar van haar leven bij de NASA gewerkt en kreeg ze de bijnaam "menselijke computer." Door haar berekeningen kon de eerste mens naar de maan worden gestuurd.

Emmeline Pankhurst

Emmeline Pankhurst

Adam Cuerden/Wikimedia Commons

Emmeline Pankhurst (1858-1928) was een politiek activiste, leider van de Britse vrouwenkiesrechtbeweging die vrouwen aan kiesrecht hielp. Zij stierf slechts enkele weken voordat dit belangrijke recht werd gegeven.

Josephine Baker

Josephine Baker

Walery/Wikimedia Commons

Josephine Baker (1906-1975), (1906-1975) was een danseres en iemand die optredens gaf. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was zij een spionne voor het Franse verzet die berichten verstopte in de partituren van haar muziek.

Gwendolyn Brooks

Gwendolyn Brooks

Takomabibelot/Wikimedia Commons

Zij was de eerste schrijfster in de 20ste eeuw die de Pulitzerprijs voor Poëzie won in de jaren 50. Zij heeft verschillende teksten geschreven waarin ze ageert tegen het racisme ten opzichte van Afro-Amerikanen en kreeg ze hiervoor harde kritiek van de lezers uit die tijd.

Martha Graham

Martha Graham

Yousuf Karsh/Wikimedia Commons

De Amerikaanse danseres en choreografe Martha Graham (1894-1991) wordt gezien als de moeder van de moderne dans dankzij het introduceren van enkele innovatieve technieken die voor altijd het karakter van de dans hebben bepaald. In de ogen van Graham is bewegen de puurste vorm van expressie waarmee je kan communiceren en je gevoelens kan uitdrukken.

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr

MGM/Clarence Bull/Wikimedia Commons

Deze Oostenrijkse werd Amerikaans staatsburger en zij was daarnaast een belangrijk uitvindster. Door haar hebben we nu het idee van het zogenaamde "frequentiespringen" waardoor Amerikaanse radiosignalen niet zouden kunnen worden onderschept. Bovendien hebben we door deze uitvinding van haar, vandaag technologieën als Bluetooth, wifi en gps.

Esther Lederberg

Esther Lederberg

Shadow600/Wikimedia Commons

Amerikaans microbiologe en immunologe Esther Lederberg heeft belangrijke ontdekkingen gedaan en onderzoek verricht op medisch vlak samen met man Joshua. Hun onderzoeken gingen over bacteriële genetica. Ondanks het harde werken van beiden heeft alleen Josh ekenning gekregen middels een Nobelprijs, terwijl zijn vrouw gaandeweg werd vergeten.

Adrienne Rich

Adrienne Rich

Wikimedia Commons

Dichteres, essayist en radicaal feministe zette zij zich gedurende haar leven in (1929-2012) voor de rechten van vrouwen en kwam ze in opstand tegen de onderdrukking van lesbische vrouwen. Haar oeuvre is een van het meestgelezen in heel de 20ste eeuw, en haar essay Verplichte heteroseksualiteit en lesbisch bestaan is een van de meestgelezen teksten van de jaren 80.

Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova

Alexander Mokletsov/Wikimedia Commons

In 1963 werd Valentina Tereshkova de eerste vrouw die de ruimte inging. Daar heeft zij precies 71 uur doorgebracht en draaide ze 48 uur in een baan om de aarde, een recordtijd die andere astronauten in die tijd nooit haalden.

Nellie Bly

Nellie Bly

H. J. Myers/Wikimedia Commons

Elizabeth Cochrane Seaman beter bekend onder de naam Nelly Bly was een onderzoeksjournalist ten tijde van de tweede helft van de 19e eeuw. Zij dankt haar roem vooral aan de reportage over gekkenhuizen voor vrouwen. In 1887 liet Nellie zich 72 dagen opsluiten in een inrichting in New York op Blackwell's Island. Haar werk leverde haar een Pulitzerprijs op.

Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft

Wikimedia Commons

Wollstonecraft is bekend als de moeder van Mary Shelley, de schrijfster van Frankenstein. Daarnaast wordt Wollstonecraft als een van de eerste oprichtsters gezien van het liberale feminisme van de tweede helft van de 18 eeuw. Haar belangrijkste werk is Verdediging van de rechten van de vrouw.

Colette

Colette

Wikimedia Commons

Schrijfster en toneelspeelster Colette (1873-1954) werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur in 1948. Haar meest succescolle werk Gigi is een populaire musical geworden in de jaren veertig.

Caresse Crosby

Caresse Crosby

Wikipedia

Caresse Crosby, socialiste, lanceerde de carrière van Salvador Dalì en heeft zij een voorname uitgeverij opgericht waar werk van schrijvers van het kaliber Hemingway, Faulkner en Joyce werden uitgegeven. Daarnaast is ze bekend als de uitvindster van de bh.