Onderzoek wijst uit dat een van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer het verlies van ruimtelijke oriëntatie zou kunnen zijn
Alzheimer is niet te genezen en het aantal zieken gaat alleen maar exponentieel toenemen de komende jaren. De wetenschap blijft echter grote vorderingen maken met het begrijpen van de complexe ziekte die Alzheimer is, ondanks dat er nog geen oorzaak of medicijn is gevonden.
Preventie blijft van fundamenteel belang want de eerste alarmbellen rinkelen al veel eerder voordat de ziekte begint en is het goed om deze tijdig op te pikken zodat er direct met een behandeling kan worden begonnen. En juist wat deze alarmbellen betreft hebben onderzoekers een eerste alarmsignaal aan kunnen wijzen die wijst op Alzheimer. En dat is niet vergeetachtigheid.
via NCBI
Onderzoekers van de Washington-universiteit te Saint Louis wilden onderzoek doen naar het oriëntatievermogen bij gezonde mensen en mensen met Alzheimer. In dat kader hebben ze vrijwilligers ingedeeld in drie groepen: de eerste groep met gezonde individuen, de tweede met individuen die beginnende Alzheimer hadden en de derde groep met patiënten bij wie de ziekt al lang aan de gang is.
De drie groepen werden getest in een doolhof. Uit de test is naar voren gekomen dat gezonde mensen de test sneller hebben afgerond terwijl de mensen die Alzheimer hebben, de meeste tijd nodig hadden. Het resultaat suggereert dat het verliezen van ruimtelijk oriëntatievermogen een eerste alarmsignaal van de ziekte kan zijn dat niet mag worden onderschat.
Er is duidelijk nog geen reden om in paniek te raken. Tests zijn pas nodig in het geval iemand duidelijk grote moeite heeft met het zich kunnen oriënteren, terwijl dit niet eigen is voor diegene. Ieder van ons heeft een ander oriëntatievermogen en het is niet gezegd dat mensen die hier niet in slagen dat ze ziek zijn.
Gedesoriënteerd zijn moet serieus genomen worden indien er tegelijkertijd de volgende symptomen zich voordoen:
-
Vergeetachtigheid: dat je vergeetachtig wordt is het bekendste en meestvoorkomende symptoom van deze ziekte. Je moet je zorgen gaan maken wanneer vergeetmomenten vaker voorkomen en wanneer deze betrekking hebben op recente gebeurtenissen als wel degene die in het geheugen zijn opgeslagen.
- Depressie: er is gezien bij patiënten die in het beginstadium zitten dat zij gedrag vertonen dat erg lijkt op depressie. Ze houden op met sporten of met andere hobby's, ze sluiten zich fysiek en mentaal af, gaan gesprekken uit de weg en zien er uitgeblust uit.
- Slordig zijn: vergeetachtigheid kan ook van invloed zijn op dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke hygiëne. Iemand met Alzheimer kan vergeten zijn tanden te poetsen, te douchen of vergeten zijn pyjama uit te doen. Dit zijn de symptomen waarvan je zou moeten gaan denken dat er wel definitieve tests nodig zijn.
- Problemen met het zichtvermogen: patiënten klagen vaak over problemen met het zien, die niet worden veroorzaakt door hun ogen, maar door hun hersenen die de beelden niet goed verwerken.
Alzheimer is een ziekte die vooral voorkomt onder ouderen, maar niet uitsluitend, want volgens experts is dit een aandoening die al veel eerder begint voordat je er iets van merkt. Daarom is preventie dus noodzakelijk. Merk je tot deze ziekte herleidbare veranderingen op bij mensen, aarzel dan niet om contact met een arts op te nemen.
Bron: