Deze 15 bijzondere feiten over enkele plaatsen in deze wereld kende je waarschijnlijk nog niet
Deze aardkloot die we mogen bewonen heeft steeds maar weer verrassingen voor ons in petto, met z'n wonderen en z'n mysteries. In elke uithoek van de wereld is er altijd wel iets nieuws dat je kan ontdekken, een plek die je kan bezoeken waar verborgen dingen bij horen die alleen maar vragen oproepen. We kunnen schitterende dingen zien op aarde en plaatsen bezoeken die uniek zijn in hun soort. Laten we eens kijken naar deze schitterende vergezichten en omgevingen, waar je gewoon met verbazing naar zit te kijken omdat het allemaal zo mooi en uniek is.
Foto 1. Diomedeseilanden
De twee Diomedeseilanden liggen ongeveer 3,8 kilometer van elkaar verwijderd. De een heeft de naam Groot Diomedeseiland en is onderdeel van Rusland. Het andere eiland wordt het Kleine Diomedeseiland genoemd en is behoort tot de Verenigde Staten. Wat deze twee plaatsen zo bijzonder maakt is het grote tijdsverschil tussen de twee: 21 uur. Dit komt door de zogenaamde Internationale Datumgrens die door beide eilanden loopt. Het Grote Diomedeseiland ligt dus bijna met een dag voor op zijn kleine broer. Door dit grote tijdsverschil worden de beide eilanden Gistereneiland (Kleine Diomedeseiland) en Morgeneiland (Groot Diomedeseiland).
Foto 2. Rusland
Rusland is een wijdse natie waarvan de oppervlakte ongeveer achttienduizend km² en door meer dan 11 tijdzones loopt. Het tijdsverschil verschilt dus van UTC+2 tot UTC+12, aan de ene kant komt de zon op en de andere kant gaat hij weer onder.
Foto 3. Het Baikalmeer
We zijn nog even in Rusland, dit keer in Siberië waar het Baikalmeer ligt een belangrijke zoetwaterreserve. Hier bevindt zich bijna 20% van al het water op aarde door de 15 kilometer aan gletsjers waarmee het is omringd. Deze laatstgenoemde zijn goed voor ongeveer 10% van de totale aardoppervlakte. Hele belangrijke bronnen voor het ecosysteem dus die de laatste jaren door vervuiling van de mens en diens vooruitgang.
Foto 4. Het Reelfoot-meer
Het Reelfoot-meer in Tennessee is ontstaan als gevolg van drie aardbevingen in de stad New Madrid (Missouri) tussen 1811 en 1812. Het was vooral de laatste schok (magnitude van 7,5) waardoor het water van de Mississippi richting het bekken ging waardoor het meer uiteindelijk ontstond.
Foto 5. De zevenkleurige zandduinen te Chamarel
Mauritiustrip/Wikimedia Commons
Het Chamarel-laagland in Mauritius is bekend om zijn zeven kleuren tellende zandheuvels. De kleuren die door de zon allemaal te zien zijn, ontstaan door het afkoelen van gesmolten lava, die verschilt op basis van de temperatuur die dit had ten tijde van het ontstaan van dit gebied.
Foto 6. De grotten van Er Wang Dong (China) en de grotten van Hang Son Doong (Vietnam)
Dave Bunnell/Wikimedia Commons
Er bestaan twee grotten op de aarde die zo groot zijn dat ze een eigen ecosysteem en weersomstandigheden hebben. De Er Wang Dong-grot in China is ongeveer 441 meter diep 42 duizend meter lang en beschouwt men de Hang Son Doong-grot in Vietnam als de grot met de diepste spelonk ter wereld en zit er zelfs een rivier in.
Foto 7. De Appalachen
De Appalachen, gelegen in Oost-Amerika, zijn ongeveer 480 miljoen jaar geleden ontstaan en ontstonden er hele hoge pieken, meer dan vierduizend meter hoog. Gaandeweg zijn de twee toppen kleiner geworden en komt dit door de voortdurend slijtende werking van regenwater. Op dit moment haalt de hoogste top de twee kilometer niet.
In tegenstelling tot wat er aan de hand is bij de Apalachen gaan de bergen in de Himalaya gewoon door met groeien. D eMount Everest is bijna negenduizend meter hoog. Hoewel ook dit gebergte aan erosie door regenwater onderhevig is (minder erg dan bij de Appalachen) wordt het alsmaar hoger worden van de berg veroorzaakt doordat India in Zuid-Azië ertegenaan botst.
Foto 8. Het Nemopunt
Het Nemopunt, gelegen in de zuidelijke Stille Oceaan, wordt gezien als de verstgelegen plek van elke vorm van leven op het vasteland. Het dichtstbijzijnde continent bevindt zich op drieduizend kilometer afstand, het dichtstbijgelegen land zijn de Pitcairn-eilanden en het Paaseiland. Het Nemopunt staat er ook om bekend het zogenaamde "Pool der Ontoegankelijkheid" of Nemo de naam van het beroemde personage van Jules Verne en wordt het gebruikt om buiten werking gestelde satellieten neer te zetten, dat het ook wel het ruimtevaartuigkerkhof wordt genoemd.
Foto 9. Het Dingo Fence
Poyt448 Peter Woodard/Wikipedia
Het Dingo Fence is een 3500 mijlen lang hek gebouwd tussen 1880 en 1885 om de dingo's bij schapen vandaan te houden. Dit is een van de grootste hekken ter wereld en staat het op dit moment onder beheer van het Ministerie van Natuurbronnen en Water dat de taak heeft om het te onderhouden en een deel ervan (ongeveer 300 km) 's nachts te surveilleren.
Foto 10. De Anna Creek Ranch
De Anne Creek Ranch is de grootste Ranch in Zuid-Australia en beslaat gebied van 6 miljoen hectare en is dit groter dan Israël. De ranch, die is opgericht in 1863, werd aanvankelijk gebruikt voor het houden en fokken van schappen, maar is er door de aanhoudende aanvallen van dingo's overgestapt op koeien. Om al het vee te bestieren worden er nu kleine vliegtuigjes en racefietsen gebruikt.
Foto 11. Het Vierstatenpunt
De zogenaamde Four Coners is een bijzonder punt in de V.S. waar de grenzen van vier staten elkaar ontmoeten. De noordoosthoek Arizona, noordwesthoek New Mexico, zuidoosthoek Utah en zuidwesthoek Colorado. De vier hoeken vormen samen een cirkel. Als je erin gaat staan dan bevind je je tegelijkertijd in vier verschillende staten. De Four Cornerstaten zijn staten die door de V.S. zijn gekocht in 1848 na het einde van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog.
Foto 12. Vulkanische activiteit in Yellowstone
Recent onderzoeken die zijn verricht door archeologen tonen aan dat er genoeg ondergrondse magma is van de supervulkaan van het Yellowstone Nationaalpark om 11 keer de Grand Canyon te vullen. De matrixvormige magmakamer bevindt zich op 12 a 28 mijl onder de Yellowstone-supervulkaan, de grootste ter wereld en bestaat gedeeltelijk uit heet, halfgesmolten gesteente. Seismologen maken zich echter geen zorgen over de vulkanische activiteit die zeker weten dat de vulkaan niet lang meer actief zal blijven.
Foto 13. De trage dood van de Dode Zee
De Dode Zee is het diepste meer (ongeveer 304 meter en het zoutste ter wereld. Het toponiem dankt het juist aan deze eigenschap die het leven onder water in de kiem smoort. Het watervolume neemt echter helaas af met een gemiddeld ritme van 1 meter per jaar. Sinds de jaren vijftig is het water met meer dan vijftig meter gezakt. In Jordanië is een project gestart waarmee de Dode Zee moet worden gered: dit houdt in dat meer weer water en zout krijgt uit omliggende landen zodat het waterpeil stabiel wordt.
Foto 14. Het eiland omringd door eilanden
In Canada is er een eiland waarop er een meer is net daarin nog een eiland met een derde eiland en een derde meer. Het Victoria-eiland is het op drie na grootste eiland ter wereld en wonen er heel weinig mensen.
Foto 15. Antarctica
De Zuidpool wordt gezien als de grootste woestijn ter wereld doordat er jaarlijks minder dan 51 millimeter valt en zijn enorme windstoten die wel een snelheid van 320 km per uur kunnen bereiken.