Een nieuwe studie bewijst dat er een link is tussen Herpes simplex en Alzheimer

door Skip

01 November 2018

Een nieuwe studie bewijst dat er een link is tussen Herpes simplex en Alzheimer

De vermeende relatie tussen Alzheimer en het Herpes simplexvirus is niet nieuw. Er zijn namelijk talloze (ook gedateerde) studies waarbij een of ander verband werd bewezen. Hoewel veel wetenschappers niet ervan zijn overtuigd dat dit een goede weg is, gaat het onderzoek doen naar het verband door en komen er nieuwe gegevens bij.

Opvallend zijn de gegevens die zijn verzameld in een onderzoek onder de bevolking van Taiwan (dat over een grote databank beschikt). Zij versterken namelijk het idee dat er een herpesinfectie aan de basis staat van de ziekte.

pixabay.com

pixabay.com

Onderzoeken uit het verleden hebben aangetoond dat Herpes simplex, hetzelfde virus dat de koortslip veroorzaakt, in grote mate aanwezig is in het brein van ouderen. Het virus vormt een gevaar voor mensen die genetisch gezien aanleg hebben voor de ziekte. Bij andere onderzoeken is er waargenomen hoe het virus ervoor zorgt dat het eiwit beta-amyloïde zich vrijelijk kan verspreiden. De plak die dit proteïne veroorzaakt, is kenmerkend voor de ziekte Alzheimer. Wetenschappers denken dat doordat het virus in de hersenen aanwezig is, er een heftige ontstekingsreactie wordt veroorzaakt en dat dit de basis is van de ziekte is.

Nu komt daar nog meer bewijs bij dat deze theorie alleen maar verder onderschrijft. Ruth Ithzaki, de onderzoekster die de studie geleid heeft, welke overigens is gepubliceerd in een vakblad voor neurowetenschappers, houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het onderzoek naar het verband tussen Herpes simplex en Alzheimer. 

In het onderzoek is er gekeken naar een groep van 8000 patiënten die de diagnose Herpes simplex hebben en een groep van 25.000 mensen die het virus nooit hebben gekregen. In een tijdspanne van 10 jaar werd duidelijk dat eerste groep 2,5 keer meer kans erop heeft om Alzheimer te krijgen dan de groep "gezonde" vrijwilligers. Echter werd er ook gezien dat bij mensen die antivirale medicijnen slikten, de kans 10 keer kleiner was dan de "geïnfecteerde" mensen die niet onder behandeling stonden.

Uit het onderzoek van Ruth Itzhaki komt data naar voren die wel de aandacht verdient. Deze gegevens onderschrijven namelijk niet alleen verder het idee dat Alzheimer mogelijk door een virus kan komen, maar scheppen ze ook de verwachting dat Alzheimer mogelijk behandeld dan wel voorkomen kan worden, dit laatste met een vaccin in een bepaalde vorm.

Volgens Itzhaki moeten we de mogelijkheid serieus nemen dat Alzheimer kan worden bestreden met een vaccin tegen Herpes simplex, want het aantal patiënten zal gaan stijgen in de toekomst.

Bron: