Te veel stress? Als je lichaam deze 10 signalen afgeeft moet je op gaan letten
Een van de problemen van deze tijd is zonder meer het overmatige gebruik van pilletjes. Tegenwoordig zijn we lijden zo ontwend dat we gelijk een makkelijke uitvlucht zoeken met behulp van de miljoenen medicinale oplossingen die in de handel te verkrijgen zijn. Vaak werkt deze manier echter niet omdat het 't probleem eerder naar de achtergrond drukt dan dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.
Een klassiek voorbeeld zijn de psychosomatische klachten. Het gebeurt namelijk heel vaak dat we voortdurend pilletjes slikken tegen hoofdpijn of om de slaap te bevorderen zonder dat we gaan uitzoeken welke mogelijke zorgjes en innerlijke spanningen er daadwerkelijk ervoor zorgen dat we ons rot voelen of waardoor we wakker blijven liggen. We hebben daarom een lijstje gemaakt van de klachten die het vaakst voortkomen uit stress. Als je ze hebt en je weet niet waar ze vandaan komen dan kan je hoofd daarbij een rol spelen.
Plotse veranderingen in je lichaamsgewicht. Tijdens periodes van grote stress kan het gebeuren dat je moeilijk afvalt omdat het lichaam dan hormonon produceert die het aankomen vergemakkelijken. Het tegenoverstelde kan ook gebeuren, namelijk dat je super veel afvalt doordat je adrenaline aanmaakt.
Problemen in je darmen. De link tussen een teveel aan stress en darmproblemen zijn lang en breed bewezen. Mocht je dit soort problemen hebben en lijken de middeltjes die je normaliter gebruikt niet lijken te werken, overweeg dan de mogelijkheid dat deze problemen kunnen komen door stress!
Huidproblemen. Ook deze klachten verschijnen vaak tegelijkertijd met enorme stresssituaties. Psioriasis en andere vormen van ontsteking zouden mogelijk niet alleen een 'fysieke' oorzaak kunnen hebben.
Beperkt libido. Veel mensen maken het zelf mee. Stressvolle situaties zijn zeker geen weldaad voor je relatie. Als het dus gebeurt dat je een bepaalde tijd niet vaak intiem meer bent met je partner, kijk dan eerst naar hoeveel spanning er is in je leven alvorens je te verliezen in discussies of te snelle conclusies te trekken.
Vaak grieperig zijn. Die gespannen toestand heeft een negatieve uitwerking op het afweersysteem. Dat betekent dus dat we door stress kwetsbaarder zijn voor kwaaltjes, ook buiten het seizoen waar je die verwacht.
Moeite met concentreren. Als je gedurende een bepaalde periode merkt dat je bijzondere moeite hebt met je te kunnen concentreren op een taak en om die concentratie langere tijd vast te houden dan zou uitputting door stress het probleem kunnen zijn. Misschien dan het juiste moment om even gas terug te nemen en het probleem bij de kern op te lossen.
Hoofdpijn. Deze klacht is het moeilijkst om te kunnen bepalen omdat hoofdpijn duizend en een oorzaken kan hebben (verkeerde houding, bijholte-ontsteking, bloeddruk). Soms komt het gewoon door stress op emotioneel niveau en moet dit ook in zulke gevallen niet worden onderschat.
Senior Airman Benjamin Stratton
Hart- en vaataandoeningen. Stress heeft een directe invloed op de bloeddruk. Je kan dus niet bepaald zeggen dat stress een grote vriend is van het cardiovasculaire systeem. Innerlijke onrust, zorgen en conflicten kunnen hele gewone aandoeningen verergeren die betrekking hebben op de bloedsomloop.
Haarverlies. Als je merkt dat je haar wel heel erg uitvalt maar kan je dit niet direct plaatsen (tijd van het jaar, gebrek aan vitamines), kijk dan of het stress kan zijn. In de ergste gevallen kan het leiden tot pleksgewijze of volledige kaalheid.
Moeite met slapen. We sluiten af met mogelijk wel het beroemdste gevolg van stress: moeilijk slapaen. Slapeloosheid en andere slaapklachten kunnen direct worden veroorzaakt door stress en moet er zo snel mogelijk worden ingegrepen omdat je door slaapproblemen je normale leven ondermijnt.
Als je een van deze klachten opmerkt en je kunt er maar niet achterkomen waardoor het komt of wanneer de normale oplossingen geen effect lijken te hebben op de lange termijn, overweeg dan de mogelijkheid of er een psychologische oorzaak aan ten grondslag kan liggen. Neem contact op met je huisarts en dan zal hij of zij je al de adviezen kunnen geven waarmee de problemen kunnen worden herkend en opgelost!