Moet je eieren in de koelkast bewaren of niet? Waarom staan ze in de supermarkt niet in de koeling?
Er bestaat veel verwarring over de manier waarop je eieren bewaart. In koelkasten is er vaak speciaal plek voor eieren, waardoor je dus gaat aannemen dat je ze moet koelen. Mensen met een klein aantal kippen bevelen echter ten zeerste aan de eieren op kamertemperatuur te bewaren zodat je deze zelfs twintig dagen lang nog kunt consumeren. De situatie wordt er nog ingewikkelder op als we bedenken dat wij eieren uit niet-gekoelde schappen pakken maar vergeleken met de V.S., dat ze daar eieren van meet af aan al in de koeling hebben staan op de plek waar ze worden verkocht.
Wie doet het goed en wat is de veiligste manier? Dit artikel moet daar duidelijkheid in scheppen.
Laten we beginnen met het maken van een onderscheid tussen de eieren die je in de supermarkt koopt en de eieren die je uit een kippenhok haalt. Die uit het hok zouden niet in de koelkast moeten en die uit de supermarkt wel. Wat het verschil maakt tussen de twee bewaarmethoden is de salmonellabacterie, de meest gevreesde bacterie als het aankomt op gevogelte. De eierschaal is het eerste verdedigingsmiddel tegen besmetting. Sommige kippen, zoals de Marans bijvoorbeeld, geven eieren waarvan de schil zo dik is dat de kans op besmetting zeer klein is.
De eieren die je in de supermarkt koopt, daar is de kans klein van dat deze zijn besmet met salmonella door (strenge regelgeving) de kwalitatief goede omstandigheden in pluimveehouderijen waar kippen zich in bevinden en de vaccinaties die het merendeel van de kippen heeft gehad. Als je al deze factoren meerekent dan is de kans dat eieren besmet kunnen zijn met een bacterie zeer klein. Je kunt de eieren dus voordat ze verkocht worden buiten de koeling bewaren, ook om te voorkomen dat de schil door plotse temperatuurwisselingen kan breken of er zelfs maar een barst in kan komen waardoor de kans op besmetting groter wordt. Thuis moeten eieren dan in de koelkast worden gezet om ook de kleinste kans op besmetting uit te sluiten.
De eieren die uit een kippenhok komen dat je goed kent, die hoeven niet in de koelkast te worden gezet. Dit gaat op als je zeker weet dat de kans op salmonella nul is, m.a.w. als de kippenhouder kan bevestigen dat er geen kippen in het hok zitten die ziek zijn en dat de situatie daarbinnen zodanig is dat de kans op besmetting is uitgesloten. Gelukkig geldt dit voor de meeste mensen die thuis kippen houden. Het advies is om altijd eieren te kopen van mensen waarvan je weet dat ze alles goed hebben geregeld of van locaties (lees:kippenhokken) waarvan je de kwaliteit kunt controleren.
Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine/Wikimedia
Mensen die door de V.S. hebben gereisd zal het wel zijn opgevallen dat eieren op een andere plek staan in supermarkten. In tegenstelling tot Europa, worden eieren hier in de koeling bewaard.
Deze keuze is gebaseerd op een ander salmonellapreventiebeleid. In Amerika hoeven pluimveehouderijen niet te voldoen aan strenge kwaliteitseisen. In veel gevallen zitten hier alle vogels bij elkaar en is de kans op bacterie-overdracht zeer groot. Om die reden worden eieren intensief gespoeld met ontsmettingsmiddelen nadat ze zijn verzameld. Door deze techniek gaat het natuurlijke beschermlaagje tegen bacteriën kapot. Zonder deze bescherming moeten eieren altijd onder de 7,2°C graden worden bewaard, zowel voor als na de verkoop.
Of je nou wel of niet in Europa woont, je moet eieren altijd koel bewaren, de tht-datum op de verpakking niet vergeten. Als je bij iemand eieren hebt gehaald uit een kippenhok dan kan je die ook op kamertemperatuur bewaren, waarbij je je houdt aan de instructies van de kippenhouder m.b.t. de vervaldatum.