10 oeroude schoonheidsregels die gelukkig nog maar een verre herinnering zijn
Elk tijdperk heeft zo zijn mode en zijn gebruiken gekend. Alleen al door het album met herinneringen van onze ouders te bladeren krijgen we door hoeveel er in de tussentijd de smaak wat betreft uiterlijkheden en mode is veranderd. Stel je dus eens voor hoeveel de voorkeuren zijn veranderd als je nu vergelijkt en het Oude Rome, Oude Egypte of zelfs de Middeleeuwen! De lijst die volgt bestaat uit een reeks bijzondere feitjes en oeroude schoonheidsregels die wij nu maar gek zouden vinden, maar die mensen vroeger wel modieus vonden!
1. Kunstmatig misvormde voeten (Gouden Lotus van de 10e tot 20ste eeuw)
Underwood & Underwood, London & New York/Wikimedia
Voeten werden ingebonden zodat hun vorm zou veranderen. Ze werden in piepkleine speciaal gemaakte schoenen gepropt. Deze minivoetjes waren het symbool van de hoge status van deze vrouwen en werden ze bijzonder gewaardeerd door mannen. Het ligt voor de hand dat deze musvormde voeten met de jaren ernstige beperkingen opleverden.
2. Gladiatorenzweet (Oude Rome)
Gladiatorenzweet werd beschouwd als een krachtig cosmeticaproduct en werd het bij stands verkocht buiten de arena waar de gevechten plaatsvonden.
3. Lange nagels (Oude China)
Lange nagels waren populair onder Chinese aristocraten en een symbool van status en rijkdom. Als je lange nagels had dan betekende dat je niet met je handen hoefde te werken om de kost te verdienen. Onder Chinese mannen is deze traditie nu nog steeds in de mode, ook al zijn hun nagels veel korter.
4. "Opgevulde" kleding (Engeland 16e eeuw)
In Engeland was je cool als je mouwen van je hemd 'opgezet' waren. Zo leek je namelijk sterker en gespierder. Elke truc was geoorloofd om je kleren te vullen zoals onder meer met zaagsel! Vrouwen gebruikten deze truc om er wulpser uit te zien en mannen om er respectabeler en fitter uit te zien.
5. Beschilderde kousen (Tweede Wereldoorlog)
Tijdens de oorlog was nylon een kostbaar goed en verdwenen ook kousen om die reden uit de kledingkast van vrouwen. Tegelijkertijd waren blote benen obsceen, en begonnen dames om die reden zelfs de naden van de kousen aan de achterkant te beschilderen en soms zelfs het hele been! Toen nylon niet meer zo schaars was verdween deze mode uiteraard.
6. Onderkinverminderaar (19e eeuw).
SomeoneAlreadyTookMyName/Imgur
Professor E.J. Mack vond in 1890 een soort van bescherming uit die beloofde de onderkin tegen te gaan. Dit gebruiksvoorwerp lijkt eerder op een martelwerktuig en werd ook wel omschreven als de "trek-aan-het-koord".
7. Lippenstift gemaakt van insecten en mieren (Het Oude Egypte)
Al sinds de tijd van de Oude Egyptenaren werd lippenstift populair, zo populair zelfs dat de meest geziene personen het droegen uit ijdelheid en om hun lippen te beschermen tegen de woestijnzon. Hiervoor ontwikkelden de Egyptenaren een speciale roodtint karmijn genaamd dat bestond uit insecten en mieren.
8. Het lange haar van de Maccaroni's (18e eeuw)
R. Sayer & J. Bennett/Wikipedia
Aan het eind van de 18e eeuw kwam een groep handelaren in Engeland aan die als Maccaroni's door het leven gingen. Waar hun naam vandaan komt is niet bekend, het enige zekere is dat hun haardrachten nog nooit eerder geziene hoogtes bereikten en dat ze de gewoonte hadden om kleine hoedjes te dragen die werden geplaatst of afgedaan met een zwaard of wandelstok.
9. Cosmeticaproducten met radium (jaren 30)
Nadat radium werd ontdekt door het werk van Pierre en Marie Curie in 1898 kwamen er in de jaren dertig cosmeticaproducten in omloop met daarin een kleine hoeveelheid van deze hoogradiocatieve stof. De makers beloofden hun klanten een stralende en heldere huid en waren eerstgenoemden niet op de hoogte van de neveneffecten.
10. Snavelschoen (Middeleeuwen)
Deze schoenen waren in de mode onder de Europese adellijken in de Middeleeuwen. Aan de lange punt werden meerdere betekenissen toegekend. Hoe langer 'ie was, des te belangrijker de drager was. Om de punt hoog te houden werd er hooi gebruikt en vervloekte de kerk deze schoenen omdat je zo niet kon knielen tijdens het bidden.