Wetenschappers proberen zonne-energie te "bottelen" door een vloeibare brandstof te maken die lang meegaat
Het grootste probleem van zonne-energie is dat er tot op heden geen efficiënte en goedkope manier is om dit op te slaan zodat het later kan worden gebruikt. In de laatste jaren was de focus van onderzoeken juist om een oplossing te vinden voor dit obstakel. Tijdens een Zweedse studie is er een speciale vloeistof ontwikkeld waarin het mogelijk is om tot 18 jaar lang de energie op te slaan die uit de zon is gehaald. Een simpel systeem dat weinig kost en dat een begin zou kunnen zijn voor een tweede tijdperk van duurzame energie.
"Een zonne-hittebrandstof is als een batterij, alleen wordt er in plaats van elektriciteit zonne-energie ingestopt en haal je er warmte uit" leggen de onderzoekers die deelnamen aan het onderzoek uit.
De vloeistof bestaat uit norbornadieen stof bestaande uit koolstof, stikstof en waterstof. Wanneer deze samengestelde stof wordt geraakt door zonlicht dan gebeurt hier iets mee dat nogal ongebruikelijk is. De verbindingen tussen de atomen rangschikken zich opnieuw en wordt de energie versterkt. De zonne-energie zit dan dus gevangen in de sterke chemische verbindingen van de stof, en blijft gevangen, ook wanneer de vloeistof op kamertemperatuur wordt gebracht.
Wanneer de opgeslagen energie moet worden gebruikt gaat de vloeistof door een katalysator heen, welke de stof de impuls geeft om naar zijn oorspronkelijke, minder energierijke staat terug te keren.
De energie die in beide staten anders is wordt in de vorm van hitte vrijgelaten – circa 63°C – wat dan zou kunnen worden gebruikt voor een verwarmingssysteem thuis, voor het verwarmen van water of een haardroger of droger bijvoorbeeld van stroom voorzien.
Chalmers University of Technology
De vloeistof kan deel uitmaken van een circuit aangezien deze duurzaam is. Stel de vloeistof gewoon weer bloot aan zonlicht en laat het dan uiteindelijk weer in de katalysator gaan. De onderzoekers hebben de cyclus al 125 keer getest met uistekende resultaten.
Er kunnen talloze verbeteringen worden aangebracht in de vloeistof. Er wordt al een manier uitgeprobeerd om de temperatuur van de uit de vloeistof vrijgekomen warmte op te voeren naar 110°C. Als alles zonder al teveel hindernissen verloopt denken de onderzoekers dat deze technologie binnen 10 jaar op de markt zal zijn.
Bron:
- https://www.nbcnews.com/mach/science/scientists-are-trying-bottle-solar-energy-turn-it-liquid-fuel-ncna930676
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/ee/c8ee01011k
- https://www.nature.com/articles/s41467-018-04230-8
- https://www.sciencealert.com/scientists-develop-liquid-that-sucks-up-sun-s-energy