Kinderen zouden nooit in autokinderzitjes mogen slapen omdat ze dan zouden kunnen stikken
Zo nu en dan komt er een nieuwsbericht voorbij van een baby die is overleden omdat het is gestikt vanwege het feit dat het in een bepaalde houding lag. Positionele verstikking wordt niet door iets bijzonders veroorzaakt; baby's in autostoeltjes leggen om ze veilig te vervoeren van naar b is iets wat ouders elke dag doen en kan je op zich niet als iets beschouwen dat gevaarlijk is. Er zijn echter wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat dit stoeltje, waarvan het de bedoeling is dat het een leven redt, verandert in een dodelijke val.
Dodd stopte met ademen in de maand april terwijl hij een tukje deed in zijn autostoeltje. Gemakshalve hadden zijn ouders hem daarin laten slapen toen ze hem hadden opgehaald van de crèche.
Hoe kan zo'n gewone situatie eindigen in een tragedie? Positionele asfyxie wordt dit genoemd. Voordat kinderen geboren worden, zijn ze omgeven door vruchtwater. Buiten de buik ervaren baby's voor het eerst zelf zwaartekracht. Er is tijd voor nodig dat het zijn spiertjes ontwikkelt waarmee het de neerwaartse krachten kunnen weerstaan.
Op het moment dat je een baby in een kinderzitje voor in de auto plaatst neemt het lijfje een C-vormige houding aan. Als de krul te sterk is dan kan de borstkas zich moeilijk uitzetten en wordt ademhalen moeilijk. Als het hoofdje voorover hangt dan wordt de hoeveelheid lucht die de longen binnenstroomt teruggebracht tot het minimum.
Kinderzitjes moeten alleen in de auto worden gebruikt en niet langer dan anderhalf uur
Veel ouders hebben de gewoonte om het kinderzitje voor in de auto ook te gebruiken op andere momenten, in huis of in het restaurant bijvoorbeeld. Heel gevaarlijk gezien in het licht van wat zojuist is gezegd. Het gebruik van deze stoeltjes moet worden beperkt tot auto's en moeten baby's daar niet langer dan anderhalf uur lang in zitten. Na die tijd worden de spiertjes moe die de C-houding tegengaan.
De riempjes moeten voldoende tegen zijn schouders aanzitten zodat het niet voorover kan vallen. Ook wordt het afgeraden om de riempjes om te doen wanneer baby's dikke jassen aanhebben omdat ze kunnen gaan verschuiven en in onnatuurlijke houdingen kunnen komen te liggen. Het is de bedoeling dat het hoofdje op een lijn ligt met het lichaam.
In het kader van een onderzoek uit 2001 is er gekeken naar de zuurstofverzadiging, m.a.w. het zuurstofpercentage in het bloed bij 50 kinderen die negen maanden in de buik hebben gezeten en 50 kinderen die te vroeg geboren zijn. Nadat zij een uur lang in een gecertificeerd stoeltje waren blijven zitten, was er bij alle kinderen een daling van de verzadiging te zien van 97% naar 94%. Bij zeven te vroeg geboren kinderen was de zuurstofverzadiging ruim 20 minuten lang onder de 90%. Bovendien heeft 12% een apneu gekregen of een vertraging van de hartslag.
Het zijn cijfers die tot nadenken stemmen, vooral omdat kinderen in een autozitje plaatsen iets is wat dagelijks gebeurt en hier nogal lichtjes mee wordt omgesprongen. Artsen blijven het maar herhalen: kinderzitjes moeten uitsluitend in een auto worden gebruikt en niet langer dan anderhalfuur.
Bron: