Onderzoekers hebben de lichamelijke gevoelens in kaart gebracht: daar voelen we ze

Janine image
door Janine

06 December 2018

Onderzoekers hebben de lichamelijke gevoelens in kaart gebracht: daar voelen we ze

Dat de geest en het lichaam met elkaar verbonden zijn, is niets nieuws, denk bijvoorbeeld aan het somatisatieproces waar vaak over gepraat wordt. Onderzoekers aan een Finse universiteit deden iets heel eigenaardigs in verband met gevoel en lichaam: ze brachten gevoelens in kaart en gaven duidelijk weer in welk deel van het lichaam ze werden waargenomen. Onverwachte details zijn naar voren gekomen, bijvoorbeeld positieve emoties zoals dankbaarheid en negatieve gevoelens zoals schuldgevoel die ongelooflijk vergelijkbaar zijn.

via pnas.org

Onderzoekers hebben de lichamelijke gevoelens in kaart gebracht: daar voelen we ze - 1

Het onderzoek was gebaseerd op 1000 deelnemers, die werden onderworpen aan een test: er werd hen gevraagd hoe vaak ze bepaalde emoties voelden en waar ze ze voelden. De vrijwilligers moesten vervolgens de emoties in groepen verdelen op basis van hun overeenkomsten: aan het einde van de test konden de onderzoekers de emoties onderverdelen in 5 categorieën: positieve en negatieve gevoelens, cognitieve processen, somatische ziekten en lichaamsfuncties.

Aan het einde van de studie werden de gegevens van alle deelnemers vergeleken en het resultaat was een grafiek die de meeste mensen gemeen hebben. De "kaart van lichamelijke gewaarwordingen" toont ons waar en met welke intensiteit een gevoel een deel van het lichaam omvat.

Woede werd bijvoorbeeld door alle deelnemers in de maag gevoeld, terwijl dankbaarheid en solidariteit erg op schuld leken te lijken. De meeste gevoelens betreffen echter het hart, het hoofd en de maag, met uitzondering van de manie en uitputting die verspreid door het lichaam gevoeld worden.

"We hebben solide bewijs dat het lichaam betrokken is bij allerlei cognitieve en emotionele functies, met andere woorden, de menselijke geest is nauw verbonden met het lichaam", aldus de onderzoekers.

Source: