De eerste chemicus in de geschiedenis was een vrouw, dat blijkt uit een Mesopotamisch tablet
Er zijn nog enkele takken in de wetenschap waar er geen rekening wordt gehouden met de ontdekkingen en innovaties die door vrouwen zijn gedaan. Dat komt waarschijnlijk omdat de geschiedenis van mannen in dit opzicht nog niet helemaal bekend is. Vandaag richten veel historici zich op de vrouwen van vroeger en op welke invloed zij hebben gehad op de wereld van vandaag. Een zo'n vrouw is Tapputi die leefde in Mesopotamië en die de eerste vrouwelijke chemicus ter wereld was. We weten van haar oorsprong en haar prestaties af dankzij een bronzen tablet uit 1200 v. Chr. dat is gevonden in het oude Babylonië. Op dit tablet staat haar verhaal en dat van haar assistent Ninu beschreven.
De twee vrouwen staan er bekend om dat zij parfums maakten aan het hof van de koning. In die tijd was parfum iets heel kostbaars en belangrijk, het werd hoofdzakelijk gebruikt tijdens religieuze ceremonies en zag men parfums als een soort brug tussen de goddelijke wereld en de wereld van mensen. Het was een middel waarmee met de goden kon worden gecommuniceerd. Daarom werden ook overledenen ingebalsemd met zalven die ieder een andere geur hadden.
Gezien het feit hoe belangrijk parfum werd gevonden in de Bronstijd moest je wel over kennis en vaardigheden beschikken op een bepaald niveau om de geurtjes te kunnen maken. Degenen die ze gingen maken, kregen te maken met chemie en distillatieprocessen, en daar waren de twee vrouwen Tapputi en Ninu twee meesters in.
Op basis van de informatie die tot zover is verzameld, lijkt het erop dat zij beiden verschillende soorten ingrediënten hebben gebruikt voor hun producten, zoals speciaal klaargemaakte oliën, mirre, bloemen en aangedrukte hars. Veel recepten van Tapputti hebben we nu nog dankzij andere parfumeurs, maar zijn haar oorspronkelijke teksten wel verloren gegaan.
Doordat de bronzen tablet is gevonden hebben historici ook ontdekt dat de Tapputi en zij hebben gewerkt voor de koning en het hof en dat zij binnen hun maatschappij een hele grote reputatie hebben gehad. Overigens wordt er ook verwezen naar een verhandeling over de productie van parfums en over chemie, geschreven door Tapputi zelf en verwijst ze naar het idee en de ontwikkeling van de eerste destillator de alambiek, die nu nog steeds gebruikt wordt. Haar verhandeling is echter wel verloren gegaan.
Dankzij deze twee vrouwen konden er binnen de scheikunde en in de bestudering van de bijbehorende processen, enorme stappen worden gezet en werden vele theorieën en technieken uit 1200 v. Chr. nog duizenden jaren gebruikt.