7 mythen over de seizoensgriep die we niet meer zouden moeten geloven
Griep krijgen is zeker niet het einde van de wereld, voor velen is het een jaarlijkse afspraak met de komst van de kou. Sommige van onze gewoonten met betrekking tot de behandeling van griep kunnen de situatie echter verslechteren, de effecten versterken of geen voordeel hebben. Daarnaast zijn er enkele overtuigingen die niet helemaal duidelijk zijn.
Er zijn verschillende mythen om de griep en seizoensgebonden ziektes te verdrijven, en ze te kennen kan helpen om met deze perioden beter om te kunnen gaan wanneer ons lichaam van ons verlangt dat we even een halt toeroepen.
1. Een verkoudheid en griep kun je behandelen met antibiotica
We denken vaak dat het antibioticum gewoon iets krachtiger is dan een banale aspirine, wat om deze reden alleen in de meest ernstige gevallen zou moeten worden gebruikt. Fout. Voor de behandeling van griep en verkoudheid is er geen reden om een antibioticum te gebruiken, en niet alleen vanwege de verzwakking van het immuunsysteem: dit type ziekte wordt in feite veroorzaakt door virussen, waartegen de antibiotica geen effect hebben.
2. Als je ziek bent, kun je beter naar bed gaan.
De meest volledige inactiviteit komt niet ten goede aan het lichaam tijdens perioden van ziekte. Sterker nog, een paar dagen dag en nacht in bed blijven liggen, kan longontsteking en bronchitis veroorzaken: het slijm dat met de griep is gevormd, moet namelijk worden verdreven, maar als je in bed blijft, neemt de kans toe dat het in de borst stolt, waardoor longontsteking en bronchitis ontstaan.
3. Koude lucht kan griep veroorzaken
In de winter beschermen we ons tegen de kou, uit angst dat het een kwaal veroorzaakt. Maar griep wordt niet door de kou veroorzaakt. Het is niet de wind, het is niet de airconditioning of de lage temperaturen waar we ziek van worden. Integendeel, het is de droge lucht geassocieerd met deze omstandigheden die een negatieve rol speelt, omdat de slijmvliezen van onze neuzen minder efficiënt zijn om te werken als een barrière tegen virussen.
4. Als je met nat haar de deur uitgaat, word je ziek
Ook nat haar, zoals kou of regen, kan niet de oorzaak zijn van de kwalen die ons in de winter treffen. Aan de basis moet er nog steeds een virus zijn; de kou kan het immuunsysteem verzwakken en dus kwetsbaarder maken voor aanvallen door virussen. Maar bij hun afwezigheid is het vrijwel zeker dat er geen verkoudheid zal volgen als we met nat haar naar buiten gaan.
5. Je kunt maximaal één keer per seizoen griep krijgen
Deze overtuiging is gedeeltelijk waar: het goede nieuws is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de griep die door hetzelfde virus wordt veroorzaakt twee keer voorkomt. Eens verslagen door het lichaam, bouwt het immuunsysteem in feite de antilichamen op die nodig zijn om het weer te bestrijden. Er zijn echter verschillende soorten gerelateerd aan griep en het is niet uitgesloten dat je het meerdere keren in een jaar kan krijgen.
6. Je moet wachten tot alle symptomen van griep verdwenen zijn voor je weer aan het werk kunt
De hoest of verkoudheid die gepaard gaat met een griep kan nog enkele weken duren: deze verschijnselen zijn echter ongevaarlijk, dus je kunt terugkeren naar school of het werk na het verdwijnen van koorts.
Echter, als de hoest of verkoudheid na 3 of 4 weken nog niet over is, is het beter om een arts te raadplegen.
7. Een verkoudheid kan veranderen in griep
Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door twee verschillende virussen, dus het is niet mogelijk dat de eerste overgaat in de tweede. In plaats daarvan is het mogelijk om tegelijkertijd door twee virussen te worden aangestoken, en vervolgens zowel verkoudheid als verhoging te hebben.
Als het gaat om griep, verschijnen er samen met verkoudheid, andere symptomen zoals hoofdpijn, gewrichtspijn, keelpijn en vermoeidheid.