Onderzoekers hebben een warmtebron ontdekt die Antarctica van onderaf laat smelten

door Skip

23 November 2018

Onderzoekers hebben een warmtebron ontdekt die Antarctica van onderaf laat smelten

Terwijl wetenschappers het smelten van de ijskappen op Antarctica in de gaten hielden, viel het hen op dat ze het waren vergeten om in hun berekeningen een factor mee te nemen die de toekomstvoorspellingen, in de war kan brengen. Er is namelijk een aardwarmtebron die het oostelijk deel van Antarctica van onderaf laat smelten. De ontdekking komt ook voor de onderzoekers zelf als een verrassing en is gedaan met een radar vanuit de lucht die tot drie kilometer onder het ijsoppervlak door kan dringen. Nu concentreren de wetenschappers zich op de gevolgen die deze ontdekking zou kunnen hebben.

via Nature

jpl.nasa.gov

jpl.nasa.gov

Er bevindt zich een enorme aardwarmtebron onder de ijskappen van Antarctica. Deze ontdekking heeft ook onderzoekers verrast terwijl ze bezig waren met het observeren van de klimaatomstandigheden op Antarctica.

Er moet nog worden uitgezocht in welke mate deze aardwarmte bijdraagt (en zal gaan bijdragen) aan het smelten van het ijs, maar zeer waarschijnlijk zullen de gevolgen voor de toekomst niet direct zichtbaar zijn. Wetenschappers denken dat dit geen bepalende factor is. Echter, in combinatie met de toenemende opwarming van de aarde die is voorspeld voor de komende jaren, zou deze aardwarmte wel een probleem kunnen gaan vormen.

"Wat we nu zien gebeuren is waarschijnlijk al duizenden of zelfs miljoenen jaren gaande" zegt Tom Jordan, eerste onderzoeker van de British Antarctic Survey. "Door de watermassa onder de ijslagen zou deze regio nog gevoeliger kunnen worden voor klimaatverandering" licht Jordan toe. Op dit moment geen reden tot extra zorg, maar is dit verschijnsel evengoed een extra factor die in de toekomst het verschil zou kunnen maken.

Het is twijfelachtig waar de warmte vandaan komt die de ijskappen langzaam laat smelten. Volgens de meest waarschijnlijke hypothese is er in de diepte een stroom van heet water en radioactief gesteente.

Dit nieuws zet ons aan het denken over: enerzijds al de technologie die we nu hebben, die zich steeds maar verder ontwikkelt en waarmee het mogelijk is om ontdekkingen te doen die tot enkele jaren geleden ondenkbaar waren. Denk bijvoorbeeld aan de radar die is gebruikt om tot 3000 meter onder het ijs te kunnen kijken, gewoon door eroverheen te vliegen! Anderzijds staan we stil bij de natuurverschijnselen die plaatsvinden, die naast de destructieve dingen die door de mens worden gedaan, ervoor kunnen zorgen dat de aarde veel sneller zijn lot tegemoet gaat.

Bron: