10 uitvindingen en ontdekkingen van het oude Griekenland die we vandaag nog steeds gebruiken
Het oude Griekenland is de bakermat geweest van grote denkers die de wetenschap vandaag nog steeds beïnvloeden met hun ontdekkingen. Een land van uitvinders, wiskundigen, astronomen, filosofen en grote kunstenaars, het klassieke Griekenland is de bakermat van personages zoals Archimedes, Aristoteles of Plato die de basis hebben gelegd van de moderne wetenschap. Wat we je laten zien zijn 10 van de beste uitvindingen en ontdekkingen van het oude Griekenland die vandaag nog steeds worden gebruikt.
1. Cartografie
Hoewel het eerste bekende bewijs van cartografie dateert uit het oude Babylon, waren het in werkelijkheid de Grieken die het een nieuwe dimensie gaven. Anaximander (610 v. Chr.) was de pionier van de cartografie die ook wordt genoemd in de geschriften en werken van Aristoteles, hij maakte een eerste kaart van de bekende landen door talloze bijdragen te leveren aan de astronomie en geografie.
2. Watermolen
Deze uitvinding, die door de eeuwen heen onmisbaar is geworden voor verschillende werken, is waarschijnlijk geïnspireerd op het wiel van Perachora dat in de derde eeuw v. Chr. werd gemaakt in Griekenland waarschijnlijk in opdracht van Philo van Byzantium.
3. Olympische Spelen
De Olympische Spelen dateren van meer dan 2700 jaar geleden en volgens de studies werden ze de eerste keer ter ere van de Olympische goden georganiseerd in 776 v. Chr. op de oude vlaktes van Olympia. Er waren verschillende spellen, maar de beroemdste waren precies degenen die om de 4 jaar georganiseerd werden in de buurt van Olympia, waar mensen uit heel Griekenland op afkwamen.
4. Basis van geometrie
nternet Archive Book Images/Flickr
Babyloniërs, oude Egyptenaren en hindoegroepen waren de eersten die geometrische berekeningen gebruikten, maar ze hebben zich nooit in de regels en axioma's die de geometrie besturen verdiept. De Griekse geometrie heeft in plaats daarvan de perceptie van deze materie veranderd, en stelt vast dat elke regel moet worden verklaard door deductief redeneren. Thales, Archimedes, Pythagoras, zijn slechts enkele van de vele Griekse wiskundigen die de geschiedenis van de geometrie hebben gemaakt, in die zin dat ze tegenwoordig nog steeds op scholen worden onderwezen.
5. Basis van moderne ontdekkingen
Ze legden de basis voor de ontdekkingen van de moderne wetenschap, zelfs vandaag nog vertrouwen we op regels en berekeningen die duizenden jaren geleden zijn gemaakt en in de natuurkunde gebruiken we nog steeds oude Griekse karakters. De bijdragen in geometrie, natuurkunde en astronomie zijn oneindig.
6. De democratie
Hoewel er aanwijzingen zijn van eerdere democratische gemeenschappen, meestal het ontstaan van de democratie en het concept van de grondwet, wordt het rond 508 v. Chr. aan Athene toegeschreven. Om deze reden verwijzen we vaak naar Athene als "de bakermat van de democratie".
7. Praktijk van geneeskunde
In de oudheid werd gedacht dat de ziekte een manifestatie van goddelijke straf was. Dit tot aan de komst van Hippocrates die, dankzij zijn studies, liet zien hoe het in werkelijkheid een natuurlijk proces was dat niet verbonden was met de goden. Geboren in 460 v. Chr. was hij een ouderwetse arts die als de vader van de geneeskunde werd beschouwd. We danken vandaag nog steeds de "eed van Hippocrates" aan hem, een ethische standaard die elke arts moet handhaven.
8. Kilometerteller
Het werd voor het eerst beschreven in 27 v. Chr. door Vitruvius in een van zijn geschriften die als uitvinder Archimedes van Syracuse aangeeft. Het werd gebruikt om de afstand te meten die door wagens werd afgelegd en was nuttig bij het aanleggen van wegen en om te reizen.
9. De eerste wekkers
Plato bezat een waterklok die een niet-gespecificeerd geluidssignaal had en werd 's nachts gebruikt om de start van de lessen bij het ochtendgloren aan te geven. Ctesibius, de Griekse uitvinder en ingenieur, voegde aan zijn zandloper een reeks uitgebreide alarmsystemen toe die op vooraf vastgestelde tijden geactiveerd moesten worden.
10. Moderne filosofie
Ze ontwikkelden een ander filosofieconcept dan het voorgaande, het werd zelfs een manier om de omringende wereld te kennen en te begrijpen. Deze filosofie gebaseerd op redeneren en waarnemen speelde een fundamentele rol in de vorming van de westerse filosofie. Socrates, Plato en Aristoteles met hun invloedrijke filosofieën, worden nog altijd onderwezen aan nieuwe generaties.