De Matterhorn, de op vijf na hoogste bergtop in de Alpen, heeft zijn oorsprong in Afrika
Tussen Italië en Zwitserland ligt de Matterhorn, de berg met de op vijf na hoogste top in de Alpen. Hij staat vooral bekend om zijn uiterlijk, waar altijd al talloze klimmers en toeristen op af zijn gekomen, maar ook omdat 'ie zo gevaarlijk is. In attractiepark Disneyland is er een attractie gemaakt waarvoor het uiterlijk is gekopieerd, een achtbaan van beton van ongeveer 44 meter hoog met aan de top een sneeuwpop die bezoekers welkom heet.
Maar we willen het vandaag niet hebben over deze bijzonderheid wat de Matterhorn aangaat...
De Matterhorn bestaat uit vier steile wanden die het een piramide-achtige vorm geven en die worden verdeeld door vier smalle bergkammen. Elke kant bevindt zich in een andere windrichting: in het noorden heb je de wand die uitzicht biedt op het Zermatt-dal in Zwitserland; in het oosten op de Theodulpas; in het zuiden dichtbij op het Italiaanse toeristenoord Breuil-Cervinia; en in het westen de wand die uitzicht biedt op een aantal ruige bergtoppen op de grens tussen Italië en Zwitserland.
De top van de Matterhorn maakt deel uit van de Alpen, een bergketen die circa 30 miljoen jaar geleden is ontstaan doordat de Afrikaanse en Europese tectonische plaat tegen elkaar botsten. Dit heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat er bergen ontstonden waarvan sommigen wel 5.000 meter hoog zijn (de Mont Blanc is net iets minder hoog, nl. 4.810 meter).
De geologen die zich bezig hebben gehouden met de Matterhorn hebben ontdekt dat het sedimentair gesteente, afkomstig van oeroude zeeën, tot op een hoogte van 3.000 meter bestaat uit een magmatisch en intrusief gesteente met de naam gabbro. De laatste 900 meter lijken uit een ander soort gesteente te bestaan dat harder en ouder is: orthogneis. Dit is een metamorfisch gesteente afkomstig van de Afrikaanse plaat dat naar de top werd geduwd toen deze plaat botste met de Europese en gaandeweg is afgesleten door gletsjers.
SamuelFerrara/Wikimedia Commons
De Matterhorn is dus een bijzondere bergtop en geeft meerdere geologische fasen weer die de aarde miljoenen jaren heeft doorlopen. Een beeldschone top die echter jammer genoeg ook heel gevaarlijk is die door de jaren heen voor talloze ongelukken heeft gezorgd. Veel klimmers zijn om het leven gekomen toen ze deze reus wilden uitdagen en de top wilden bereiken. De Engelsman Edward Whymper was de enige die dit gelukt was, in het jaar 1865. Hij verloor echter wel vier medeklimmers.
De berg roept unieke gevoelens op, maar laat ook zien hoe gevaarlijk hij kan zijn. Onderschat nooit de kracht van de Matterhorn, zo loop je niet nodeloos risico. Het is een goede gewoonte op pad te gaan met goede uitrusting, kaart en kompas, en om van tevoren het weer te checken!