Kerst 2018 in gezelschap van een komeet: dit is wat je moet weten om hem te zien
De komeet die in de eerste dagen van december de hemel zal passeren heet 46P/Wirtanen; een nogal koude naam, voor een natuurlijk fenomeen dat het hart altijd warm heeft gemaakt voor degenen die het zien... Vooral wanneer het gebeurt in samenhang met de kerstfestiviteiten!
De passage van kometen is niet iets heel zeldzaams, maar helaas is het meestal niet met het blote oog zichtbaar; degenen die in december verschijnen zijn nog zeldzamer, dus we mogen de kans niet missen om Kerstmis te beleven vergezeld van een hemellichaam met een staart, zoals gebeurde tijdens de "eerste Kerst" meer dan tweeduizend jaar geleden.
Kometen zijn hemellichamen die rond de zon draaien; als ze de ster naderen worden ze beter zichtbaar totdat de nabijheid zodanig is dat de warmte de materie waarvan ze gemaakt zijn smelt en de bekende staart creëert. De zichtbare zijn degenen die heel dicht langs zowel de Aarde als de Zon passeren.
De magie van kometen ligt niet alleen in het feit dat ze een van de meest spectaculaire hemelverschijnselen vertegenwoordigen, maar ook vanwege de regelmaat waarmee ze terugkeren voor de ogen van de mens; een ster kan na eeuwen of zelfs duizenden jaren opnieuw verschijnen.
In het geval van de komeet 46P/Wirtanen, in 1948 ontdekt door de gelijknamige astronoom, kunnen we hem vanaf begin december zien; de dag waarop hij het beste te zien is, zal 16 december zijn, wanneer hij dichter bij de zon zal komen en zijn staart consistenter zal zijn. Volgens geleerden is het een komeet van magnitude 3, die zichtbaar is voor het blote oog, maar op voorwaarde dat hij vanaf een onverlicht punt wordt waargenomen.
Waar zul je hem zien? Eenvoudig, min of meer. De meest precieze manier om hem te vinden is om een sterrenkaart te hebben, maar de eenvoudigste manier is om na zonsondergang naar het oosten te kijken, richting het sterrenbeeld van de Stier.