Door het elke dag een paar minuten even helemaal stil te maken stimuleer je de aanmaak van nieuwe hersencellen
Stilte is een van die zeldzame dingen in de wereld van vandaag. Het is maar moeilijk om een plek te vinden waar het echt stil is, of is er een beetje tijd ervoor maken moeilijk. Soms worden we bang van stilte, zo gewend dat we zijn aan voortdurend geluid op de achtergrond.
En toch zegt de wetenschap dat het belangrijk voor onze hersenen is als we het elke dag even stil proberen te maken.
via nautil.us
In een onderzoek is er bij muizen waargenomen hoe er in hun hippocampus nieuwe hersencellen werden ontwikkeld als zij dagelijks twee uur in een stille omgeving waren. De hippocampus is een gedeelte in de hersenen dat verschillende functies aanstuurt, onder andere het leervermogen, het ervaren van emoties en geheugen. Anders gezegd "groeiden" de hersenen van deze muizen.
Wanneer we ons in een omgeving bevinden waar het stil is, houden onze hersenen helemaal niet op met nadenken. Sterker nog, ze werken harder en beter. Informatie wordt onophoudelijk en op een bewustere manier geanalyseerd en overwogen. Wanneer er geen harde geluidsbronnen zijn die voor afleiding zorgen, dan ontspannen hersenen zich en denken ze met fantasie na over diepgaande zaken, een prima oefening om je brein fit te houden.
Het directe voordeel van op een plek zijn waar je bent ondergedompeld in de stilte is dat het stress vermindert in het lichaam. Er is een verband waargenomen tussen een voortdurend hoog gehalte van stresshormonen en het regelmatig bezoeken van plaatsen waar altijd veel geluid is. Bovendien is er na een experiment geconstateerd dat twee minuten stil zijn veel meer effect heeft dan 2 minuten van ontspannende muziek.
Het is dus wel duidelijk wat voor een belangrijk onderdeel stilte is in ons leven, stilte waar we onszelf steeds meer van onthouden. Het is voer voor de hersenen. We mogen ons brein nooit laten verhongeren!