Ooit werd er door een arts ontdekt dat de menselijke ziel 21 gram weegt
In 1901 werkte de arts Duncan McDougall aan een experiment dat als doel had om het gewicht van de ziel te meten, om zo te bewijzen dat ze bestaat. Volgens deze arts verschilt het gewicht van ieder mens kort voor en nadat iemand sterft, en zou het gewichtsverschil zitten in de ziel die het lichaam verlaat.
Een zeer discutabel experiment dat de geschiedenisboeken inging omdat het gewicht van een ziel werd ontdekt, namelijk 21 gram.
Zoals zich wel laat raden woog MacDougall, om zijn hypothese te staven, enkele terminaal zieke patiënten vlak voor en na dat zij stierven. Er is een weegschaal gebruikt die voor die tijd zeer nauwkeurig was en had het een foutmarge van bijna 5,6 gram.
Hereward Carrington, Sylvan Muldoon/Wikimedia
In een document wordt op zeer gedetailleerde wijze de procedure beschreven die de arts heeft gevolgd:
"McDougall heeft het exacte tijdstip geregistreerd van overlijden van de patiënt en andere details zoals de tijd die tussen het overlijden en het meten zit, de lichamelijke kenmerken van de patiënt en natuurlijk de verschillen in gewicht."
Hij zou ook rekening hebben gehouden met het natuurlijke verlies van lichaamssappen en gas bij het wegen van de ziel.
Volgens het in de New York Times gepubliceerde artikel over MacDougalls werk, viel één patiënt op het moment van overlijden af en werd deze kort daarna nog zwaarder. Een andere patiënt viel precies 21,3 gram af.
Er werden ook andere mensen gewogen gedurende het experiment, en in meerdere gevallen betrof het een getal dat heel dicht bij de 21 gram in de buurt zat. McDougall deed de proef ook bij honden, maar hij zag bij hen geen enkele verandering in gewicht voor en na de dood.
Een situatie werd door MacDougall in het bijzonder beschreven, die zich voordeed tijdens het wegen van een man die op sterven lag. Hij was gezet en had een lui karakter. Kennelijk duurde het ook langer voordat de verandering in gewicht kwam, alsof ook de ziel "lui" was om het lichaam te verlaten. Na ongeveer een minuut daalde het aangegeven gewicht precies met 21 gram.
Veel mensen zijn sceptisch over McDougalls onderzoek, toen en nu. Velen hebben bezwaren ten aanzien van de reproduceerbaarheid en komen de variaties in gewicht volgens hen door natuurlijke processen. Hoe het ook zij, niemand heeft het experiment ooit herhaald en is het veronderstelde gewicht volgens MacDougall het gegeven dat we nu hebben over de ziel.
De cryptische conclusie van het artikel van de New York Times is inmiddels geschiedenis geworden: "De ziel weegt 21 gram, oftewel driekwart ons."