Er doen zich nieuwe mogelijkheden voor in de strijd tegen kanker want een vrouw wordt genezen met immuuntherapie
In het onderzoek naar kanker worden elke dag weer vorderingen gemaakt doordat onderzoekers en mensen die deze experimenten doorstaan, zich enorm inzetten. Er is een nieuwe strategie uitgeprobeerd op een borstkankerpatiënte met vergevorderde uitzaaiingen die niet goed reageerde op traditionele behandelingen. Door immunotherapie heeft zij na bijna twee jaar de ziekte overwonnen en zijn er geen tekenen geweest dat de kanker terug is gekeerd. Dat biedt goede hoop voor de toekomst van het onderzoek.
via Nature Medicine
Er is onderzoek gedaan naar een therapeutische behandeling waarbij het eigen immuunsysteem wordt benut bij het vernietigen van uitzaaiende vormen van kanker zoals borstkanker. De behandeling is bedacht en opgezet door het National Institutes of Health in het Amerikaanse Bethesda in de staat Maryland. Hier hebben ze de behandeling getest op een patiënte met kanker in een vergevorderd stadium. Het team heeft T-lymfocieten (witte bloedcellen) bij de vrouw verwijderd om zo de ziekte gericht te lijf te gaan. Na bijna twee jaar is er bij haar geen enkele vorm van terugval geconstateerd of is de kanker in geen enkele vorm weer teruggekomen.
Zoals staat omschreven in het gepubliceerde artikel op Nature Medicine, is er gebruik gemaakt van de zogenaamde flexibele overdracht van witte bloedcellen die de tumor binnendringen, een van de technieken in de immunotherapieprocedures die het meest is onderzocht in de afgelopen jaren. Deze behandeling bestaat in wezen uit het verzamelen van witte bloedcellen uit de omgeving waar de tumor zich bevindt. Dat zijn enkele cellen die de tumor hebben herkend en die helaas met onvoldoende resultaat de aanval hebben ingezet. Uit deze witte bloedcellen worden er de beste uitgepikt, versterkt, vermenigvuldigd en weer teruggeplaatst bij de patiënt.
Er is al jaren onderzoek gedaan naar deze behandeling en is deze al toegepast op andere vormen van kanker die zeer veranderlijk zijn. Bij de vormen van kanker die niet zo veranderlijk zijn zoals borst- en eierstokkanker, bleek het niet effectief te zijn. In dit geval was het resultaat zeer positief bij een patiënte met borstkanker van het uitzaaiende type, bij wie andere, gangbare behandelingen geen effect sorteerden.
De patiënte heeft naast deze vorm van immunotherapie met witte bloedcellen ook nog een andere vorm gekregen die de werking van deze cellen versterkte en alle controleurs van het immuunsysteem tegenhielden, oftewel moleculen die de werking van het immuunsysteem beperken zodat er wordt voorkomen dat het op alle cellen in het lichaam reageert.
Aan het einde van de behandeling hebben de onderzoekers de effectiviteit ervan kunnen zien. Ze zagen dat de kanker volledig in remissie was zonder verder ook een spoor van uitzaaiing of kankercellen. Er zijn bij de vrouw in kwestie na 22 maanden nog geen tekenen waargenomen die erop wijzen dat de tumor terug is. Dit is voor onderzoekers een aanleiding om nieuwe klinische tests te starten. Indien er opnieuw positieve resultaten worden behaald dan geeft deze behandeling misschien nieuwe hoop in de strijd tegen kanker!