Wetenschappers hebben mogelijk het mysterie van de donkere materie opgelost: ze hadden jarenlang de oplossing onder hun neus

Janine image
door Janine

10 December 2018

Wetenschappers hebben mogelijk het mysterie van de donkere materie opgelost: ze hadden jarenlang de oplossing onder hun neus

Er is een universeel mysterie dat niemand ooit volledig heeft kunnen verklaren; de donkere materie en energie. Dit zijn elementen die veel bevindingen benadrukken, maar die niemand ooit heeft kunnen zien. Volgens de wetenschappers vormen donkere materie en energie samen ongeveer 95% van de massa van het universum. Te veel voor iets "onzichtbaars".

De theorie van een briljante onderzoeker aan de universiteit van Oxford zou een verandering in de studies kunnen betekenen.

via The Conversation

maxpixel.net

maxpixel.net

De hedendaagse kosmologie beschouwt het universum uitsluitend samengesteld uit positieve massa, in een paar woorden, die zichzelf "manifesteert". Jamie Farnes, een wetenschapper aan de universiteit van Oxford, stelde dat negatieve massa mogelijk ook aanwezig is en daarom "zich niet manifesteert".

Meer in het algemeen spreekt Farnes over een negatieve vloeistof, in aanmerking nemend dat zowel massa als energie samensmelten. Deze vloeistof zou zich tegenover alle conventionele materialen op een tegengestelde manier gedragen; bijvoorbeeld, als je het weg zou kunnen duwen, zou het eerder bij ons komen dan weg te gaan.

Farnes is in feite niet de eerste die het bestaan van negatieve "donkere" elementen heeft verondersteld; voor hem had Albert Einstein gesproken over "afstotende negatieve zwaartekracht massa's, die de kosmische expansie leiden en die niet kunnen fuseren met structuren die licht uitstralen". Een lang vergeten oplossing, overtroffen door de veronderstelling dat alleen positieve massa's bestaan.

pixabay.com

pixabay.com

Achter deze eenvoudige verklaring van Farnes' theorie, is er een zeer gecompliceerd model dat verschillende verschijnselen in de ruimte zou kunnen verklaren; het zou bijvoorbeeld een verklaring geven waarom sterrenstelsels niet afbrokkelen wanneer ze om zichzelf draaien.

Nu is het tijd om te proberen de fout in de theorie te vinden en mogelijk het onderzoek naar donkere materialen voort te zetten. Farnes houdt ook rekening met het feit dat zijn theorie kan worden weggegooid omdat hij onvolledig of verkeerd is, maar als het in overweging wordt genomen, zou het een nieuw model kunnen bieden voor het bestuderen van de kosmos en zijn mysteries.

De theorie van negatieve massa's bleek in elk geval juist te zijn, "het ontbrekende puzzelstukje van het duistere heelal zou te wijten kunnen zijn aan een simpele tekenfout," zegt Farnes.

Sources: