Het is voor het eerst dat een meisje is geboren uit de baarmoeder van een overleden vrouw

door Skip

15 December 2018

Het is voor het eerst dat een meisje is geboren uit de baarmoeder van een overleden vrouw

Het meisje woog bij haar geboorte 2,55 kilogram. Iedere baby zou bij z'n geboorte zoveel kunnen wegen, maar in dit geval gaat het om het eerste meisje dat ter wereld kon komen dankzij de baarmoeder die een overleden vrouw ter donatie had afgestaan. Ze weet het waarschijnlijk nog niet, maar het meisje is met haar geboorte een mijlpaal in de medische geschiedenis. Hierdoor worden er nieuwe dingen mogelijk voor vrouwen die geen zwangerschap kunnen voldragen en niet kunnen bevallen van een kind.

pexels.com

pexels.com

Voordat dit meisje geboren werd zijn er al eerder baarmoeders van overleden vrouwen ingebracht maar lukte het bij geen enkele vrouw die in dit geval een baarmoeder had gekregen de zwangerschap uit te dragen.

Baarmoeders van overleden mensen transplanteren en dan kinderen krijgen was dus geen optie, zowel om stellen die kinderen willen geen valse hoop te geven, maar ook om de risico's te beperken.

De moeder van dit meisje heeft een ziekte waardoor haar voortplantingsorganen niet helemaal zijn volgroeid. Van de donor is bekend dat ze een 45-jarige vrouw was die is gestorven aan een hersenbloeding en dat ze drie kinderen had gekregen. Zij had natuurlijk voordat zij kwam te overlijden toestemming gegeven voor orgaandonatie.

pexels.com

pexels.com

Een kind geboren laten worden uit de baarmoeder van een overleden vrouw is nu iets bijzonders, maar dat geldt niet voor geboortes uit baarmoeders die zijn afgestaan door vrouwen die nog leven. In de geschiedenis van de geneeskunde zijn er namelijk 39 baarmoedertransplantaties uitgevoerd en werden hier in 11 gevallen kinderen uit geboren.

De kans is groot dat zo'n operatie, door deze complicatievrije geboorte, ook mogelijk zou kunnen gaan worden voor andere vrouwen, want het aantal vrouwen dat hun baarmoeder wil doneren terwijl ze nog leven, is logischerwijs natuurlijk klein.

Het feit dat dit meisje geboren is, zal veel stellen zeker hoop geven. Op dit moment is het zaak om helemaal te doorgronden waarom het onder deze omstandigheden mogelijk was de zwangerschap uit te dragen.

pexels.com

pexels.com

Timing was volgens medici bepalend voor het succes. De baarmoeder is in september ingebracht bij deze vrouw. Zeven maanden later, toen ze een regelmatige menstruatie had en er geen tekenen waren van afstoting is er begonnen met de IVF-behandeling. De eitjes zijn vijf maanden voordat ze de baarmoeder kreeg, bij haar weggehaald. Nog nooit eerder is er zo snel overgegaan op IVF. In andere gevallen werd daar pas een jaar na de transplantatie mee begonnen.

Omdat alles zo kort op elkaar aansloot hoefde ze veel minder antibiotica en afweer-onderdrukkende middelen te slikken die het zwanger worden en zijn, kunnen bemoeilijken. Het is echter nog veel te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat het de timing is geweest die het verschil heeft gemaakt.

De baarmoeder die bij de vrouw is ingebracht is tijdens de bevalling verwijderd, zo hoefde ze namelijk geen medicijnen meer te slikken tegen orgaanafstoting. Dit houdt echter wel het meisje dat ze geen biologische broertjes of zusjes zal hebben.

Dit is in ieder geval een gigantische stap vooruit voor de medische wereld en voor de wetenschap. Dat dit ethisch gezien botst staat ook in dit geval ontzettend ter discussie. Kan je echt wel spreken van een recht om kinderen te mogen krijgen?