Fibromyalgie is een onzichtbare ziekte die niemand ziet en niet wordt begrepen door de maatschappij
Fibromyalgie, staat ook wel bekend als de "onzichtbare ziekte" omdat het zo moeilijk te diagnosticeren is. Het is een dubbel zo geniepige ziekte, in de eerste plaats vooral vanwege de lichamelijke pijn en ten tweede omdat het lichamelijk niet te zien is. Waar de ziekte door wordt veroorzaakt is nu nog steeds niet bekend.
Fibromyalgie is sinds 1992 door de Wereldgezondheidsorganisatie op de lijst van ziekten gezet en zijn alle weke delen van het bewegingsapparaat aangedaan zoals spieren en bindweefsels. Ongeveer 4% van de wereldbevolking heeft het, waarvan 90% vrouwen. Wat is fibromyalgie precies en hoe ga je ermee om?
via healthline.com
"De pijn die je hebt door fibromyalgie is heel moeilijk uit te leggen: ik heb geen idee hoe ik vandaag wakker zal worden, of ik me kan bewegen, lachen of alleen kan huilen... het enige wat ik weet is dat ik niet lieg. Ik heb een chronische ziekte"
Dit citaat beschrijft niet alleen het soort pijn heel goed, maar ook en vooral het onbegrip in de maatschappij waar mensen die het hebben mee te maken krijgen. Dit laatst zorgt voor nog meer leed.
Het probleem is vooral dat het niet bekend is hoe het komt, d.w.z. of het lichamelijk of psychologisch is. De conclusies die experts hebben getrokken lopen dus nogal uiteen:
- Ongeveer 47% van de patiënten heeft last van innerlijke spanning, maar dit zou echter ook een gevolg kunnen zijn van de ziekte;
- Mensen die het hebben zijn veel gevoeliger voor de dagelijkse zintuiglijke prikkels;
- Als er sprake is van een visuele prikkel, geurprikkel of geluidsprikkel, dan worden de hersenen overgestimuleerd;
- Mensen met fibromyalgie hebben meer gevoelszenuwen in de bloedbanen, dat ervoor zorgt dat elke prikkel of verandering in temperatuur heftige pijn veroorzaakt.
In wezen komt het erop neer dat om het even welke emotionele factor het pijngevoel versterkt, in een ondraaglijke vicieuze cirkel.
5 psychologische strategieën
Hoewel de impact van elke strategie kan verschillen van persoon tot persoon, zijn er vijf strategieën die je kunt hanteren:
- 1. Begrijp je ziekte. Blijf in nauw contact met artsen, specialisten en psychologen. Er zijn behandelingen nodig door specialisten op verschillende gebieden, omdat er zo kan worden bijgedragen aan meer kennis van deze ziekte, en helpt het jou om er elke dag mee om te gaan.
- 2. Wees positief. Het is belangrijk om de pijn te accepteren, zonder ontmoedigd te raken. Schroom niet om erover te praten met lotgenoten, maar wees niet boos op mensen die je niet lijken te begrijpen.
- 3. Doe dingen die stress en innerlijke onrust verjagen. Er zijn hele zinvolle ontspanningstechnieken zoals bijvoorbeeld yoga.
- 4. Sta niet toe dat pijn je leven beheerst. Bepaal voor overdag pauzes waarin je tijd aan jezelf besteedt en je ontspant.
- 5. Ga aan de slag met je emoties en met je gedachten. Wat je denkt en voelt is van invloed op je lichaam. Als je dus denkt het niet te kunnen, dan lukt het ook niet. Maar als je tegen jezelf zegt dat het je gaat lukken, dan zal je succes boeken.