Volgens deze psycholoog beoordelen mensen je op deze twee criteria wanneer ze met jou kennismaken
Volgens de onderzoeken van professor Amy Cuddy, werkzaam bij Harvard, beoordelen wij iemand bij de eerste kennismaking op basis van twee criteria. Iemands complexe karakter wordt in wezen teruggebracht tot twee vragen wanneer bij het ontstaan van eerste indruk van iemand.
Dit gaat als vanzelf, niemand ontkomt hieraan. Dit gaat al zo toen er nog holbewoners waren, toen het hebben van een correcte eerste indruk nog bepalend kon zijn.
Mensen stellen zichzelf de volgende twee vragen wanneer ze voor het eerst iemand leren kennen:
Kan ik hem/haar vertrouwen?
Kan ik hem/haar respecteren?
Anders gezegd schatten we in of iemand met wie we kennismaken te vertrouwen en capabel is. Tegelijkertijd willen we bij iemand die belangrijk voor ons is en op wie we een goede indruk willen maken, zelf juist vertrouwen uitstralen en een capabele indruk maken.
Volgens de onderzoeken van Cuddy vinden we het tegenwoordig veel belangrijker om goed met elkaar op te schieten dan het geval was in de tijd die al heel ver achter ons ligt. Het is nu belangrijker dat je voorbereid, getalenteerd en competent (lees: goed in iets bent) voor de dag komt wil je bij iemand een goede indruk maken.
Vroeger, in de tijd van de holbewoners was vertrouwen echter het belangrijkste, "evolutionair gezien hebben we er veel meer aan om te weten of we iemand kunnen vertrouwen dan te weten of iemand ergens goed in is." Het was bijvoorbeeld belangrijker om te weten of degene die je voor je had je ging beroven van al je bezittingen dan dat diegene een goed vuurtje kon stoken of niet.
Ook nu, zo voegt Cuddy eraan toe, zouden we vertrouwen weer tot prioriteit moeten verheffen, want zonder vertrouwen kunnen er geen relaties en banden zijn, zelfs niet in de relatievormen waar competent zijn zwaar weegt.
"Als je een goede eerste indruk wilt maken bij iemand die jou niet vertrouwt, dan ga je niet heel ver komen" concludeert Cuddy.
Er wordt waarschijnlijk tegenwoordig veel meer gewerkt aan het aanscherpen van de vaardigheden dan dat er wordt gewerkt aan relaties met mensen, vind je ook niet?